Vízi sport nem csak úszóknak

2011. 04. 26.
Szerző: Szimpatika
Az aquafitness csak látszólag könnyű sport. A vízben végzett feladatok nehézsége megegyezik egy 2–2,5 kilogrammos súlyzó levegőben történő emelgetésével.
Az aquafitness a víz felhajtóereje és sűrűsége révén úgy készteti komoly erőkifejtésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket és a gerincet, valamint a test egész támasztórendszerét. Lényege, hogy a váll, kar, hát, derék, csípő, fenék, comberősítő és hasizom gyakorlatokat a körülbelül 25 fokos, mellközépig érő vízben mozgatjuk.

A segédeszközökkel, vízben végzett feladatok nehézsége megegyezik egy 2–2,5 kilogrammos súlyzó levegőben történő emelgetésével – nem mellékes viszont, hogy annak minden veszélye és kellemetlensége nélkül. Nem véletlen, hogy a sportegészségüggyel foglalkozó orvosok minden mozgás közül elsősorban az úszást szokták ajánlani súly és mozgásszervi problémákkal küszködő betegeiknek. Az úszás azonban, valljuk be, elég monoton tevékenység. Ahhoz, hogy komoly kalóriafelhasználást, élettani változást érjünk el, nem elég egy-két medencehosszat úsznunk. Sokan gondolják ezért úgy, hogy az úszás unalmas, ráadásul nyugodtan rágódhat közben az ember olyan problémákon, melyektől éppen szabadulni szeretne.
A vízi gimnasztika azonban rendkívül szórakoztató elfoglaltság, s miközben tornázik az ember, nem csak teste, lelke, gondolatai is pihennek. Mint annyi hasonló tornát, ezt is az amerikaiak találták ki. Pontosabban egy Glenn McWalters nevű amerikai tengerészgyalogos és atlétaedző, aki Vietnamban szerzett lábsérülését gyógyította először ezzel a módszerrel. Kidolgozta az edzésprogramot, amely olyannyira jól sikerült, hogy nyilvánvalóvá vált: nem csak rehabilitációra, de egészséges emberek edzésére, jó közérzetük megőrzésére, illetve diéták kiegészítéseként, túlsúlyos emberek súlycsökkentésére is kiválóan alkalmas.

Kiknek ajánlható?

- Azoknak, akik már kipróbáltak valamilyen aerobicórát, de koruk, fizikai állapotuk, illetve súlyfölöslegük miatt az többet ártott, mint használt nekik. Ők a gerinc- és ízületi bántalmak veszélye nélkül szállhatnak vízbe.
- Élsportolóknak, kiegészítő mozgásként.
- Sérülések, betegségek utáni gyógyulás elősegítésére.
- Fogyni vágyóknak alakformálásra.
- Erősen elhízottaknak, fogyókúrázásra.

A legalapvetőbb segédeszköz, amelyre szükségünk van, a víziöv, mely egyenesen tartja a törzset, és fenntartja viselőjét a felszínen. Kézi, illetve lábsúlyzók, melyekből több méret létezik. Használnak még egy különleges, gumiból készült cipőt és egy ujjak közötti hártyákkal ellátott kesztyűt, továbbá az úgynevezett „vízinudlit”, mely nem más, mint egy másfél-két méter hosszú, tömör szivacsból készült rúd. A nehezebb, speciális gyakorlatok elvégzéséhez van rá szükség. Az aqufitness-órákon ezeket természetesen a klubok adják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!