A fogyás mozgásprogramja

Szerző: Szimpatika
Ma még talán sokan furcsállják a gondolatot, de az egészségünk szinte minden területén jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgást receptre írnák fel nekünk. Az Oxygen Medical életmódorvosa, dr. Babai László, az életmódorvosláshoz kapcsolódóan a rendszeres mozgás szerteágazó hatásairól beszélt.
A legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert. Ezek a pozitív hatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban a testtömegtől teljesen függetlenül is jelen vannak.

Példaként szolgálhat az az ausztrál vizsgálat, amely során egy 58 fős társaság végzett heti 5 alkalommal, 70 %-os intenzitású mozgást, mely alkalmanként 500 kcal felhasználásával járt. Valamennyien 32-es BMI-vel rendelkeztek, és 12 hét elteltével átlagosan 3,3 kilót fogytak, 26 fő viszont semmit.
Vajon mi okozta ezt a nem túl biztató eredményt?
Az energiabevitel és -felhasználás az edzés hatására sem fordult negatív tartományba, azaz a mozgással elégetett plusz kalóriákat a táplálkozással bevitt plusz kalóriák követték. Ilyenkor segíthet, ha nem 70 %-os intenzitáson, hanem 50-60 %-os intenzitáson történik mozgás. És természetesen az önfegyelem, azaz hiába mozogtunk többet, égettünk több kalóriát, szigorúan tilos emelni az elfogyasztott ételek mennyiségét.
Az említett vizsgálat mást is kimutatott a testtömeg-csökkenés elmaradása mellett.
- Minden résztvevőnek jelentősen emelkedett az aerob kapacitása
- Átlagban 6 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, 3,9 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásuk, ami jelentős előrelépés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ha a vérnyomásunk csak 2 Hgmm-rel csökken, a stroke esélye máris 10 százalékkal kisebb!
- A hasi körforgatuk átlagosan 3,7 cm-rel csökkent. Ez az alma típusú elhízás csökkenését jelenti, amely számos betegség előszobájának számít.
- 4,8 tizeddel csökkent a nyugalmi pulzusuk.
- Jelentős javulás következett be a hangulatukban. Ennek hátterében az önbizalom növekedése mellett az is állhat, hogy az agy bizonyos központjaiban, amelyekben az érzések feldolgozása, valamint a fájdalom elnyomása is történik, testi terhelés esetén endorfin termelődik. A rendszeres mozgást végzők tehát a hormonok termelődésének következtében boldogabbnak érezhetik magukat, a betegek pedig a mozgás hatására kevésbé érzékelik a fájdalmat.
A modern gyógyításnak feltétlenül figyelembe kell vennie a betegek életmódját, ennek szellemében született meg az életmód orvoslás gondolata – mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – A Heidelbergi Egyetem kutatásából kiderült, hogy a nők 60, a férfiak 47 százaléka betartja orvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásba adja. Ez pedig óriási lehetőség az orvosok kezében, hogy felhívják a figyelmet az életmódváltás jelentőségére. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a tévé előtt ülve, gyógyszerek bekapkodásával várunk a gyógyulásra, a változást csakis a gyógyító és a beteg együttműködése, valamint a páciens aktív részvétele hozhatja meg.

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!