Áprilisi szerelem

2011. 04. 09.
Szerző: Szimpatika
Szerelem nélkül bár lehet élni, nem nagyon érdemes. Ezért az ember fia, lánya egy életen át vágyik törekszik erre a mindennél erősebb érzelemre. Háromtól százhárom éves koráig.
Anyát fogom feleségül venni, jelenti ki négyévesen Marci, miközben halálosan féltékeny az édesapjára, s ezt az érzését nem is titkolja. Szerelmes vagyok Lucába, mondja később, úgy felsőcsoportos óvodásként. S valóban úgy érzi, Luca lesz az ő felesége. Soha nem fog mást szeretni, és nem hagyja el sosem. Később Marci szerelmes lesz a tanító nénibe. Hét ekkor, vagy nyolc.

Még nem indult el a serdülés, az az időszak, amikor elkezdi utálni a lányokat. Természetesen ez a kor is eljön, és elmúlik idővel. Marci felserdül s kialakul az első pajtás-szerelem. A másik nemmel való ismerkedés időszaka. Az érintések, puszik, séták és bujkálások kora. Az érzést ekkor még szégyellni kell a kortársak előtt. Pedig a tízéves Marci jószerével nem is tud másra gondolni ekkor, csak a szőke, lófarkas kislányra, aki az ötödik cébe jár. Valahányszor megjelenik Marci szívében az érzelem, azt gondolja, szerelmes. És az is. Csak még nem teljesen. Nincs még ott a szerelem a teljes sokszínűségében. Az csak később következik be, a serdülőkor vége felé.
Mert mi a szerelem? Először is intimitás. Ez azt jelenti, mennyire vagyunk jó barátok, van-e közös témánk, tudunk-e beszélgetni. Ilyenek a pajtás-szerelmek, nincs még benne testiség, csak plátói vonzalom. Másodszor is a vágyakozás, amely hormonális vihar, amiről sokszor hisszük, hogy szerelem, mert mindent félresöpör, de csak a szexualitásról szól. Harmadszor pedig elkötelezettség. Egy döntés arról, hogy nekem ő, és csakis ő kell, másra rá se tudnék nézni, kitölti az életem az iránta érzett szerelem. Ritka az, hogy tartósan, akár egy egész életen át mind e három egyszerre legyen jelen. Egy új kapcsolatra való „hajlam” általában azért jön létre, mert hiányzik valami a felsorolt három közül a meglévő kapcsolatban. A szerelem három összetevőjének fontossága persze korosztályonként változik. Az életet éppen kezdő, tízen-, huszonévesek számára sokkal fontosabb a szexualitás, mint a kamaszkor előtt, vagy a változókor után. A családalapítás után egyre nagyobb szerepet kap az elkötelezettség, és az intimitás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!