A csúcsélmény elérésének technikái

2011. 04. 07.
Szerző: Szimpatika
A csúcsélményben csak akkor lehet részünk, ha szükségleteink hierarchiája kielégült – állítja a híres amerikai pszichológus, Abraham Maslow. Elmélete szerint a szükségleteknek létezik egy hierarchiája, mely az alapvető biológiai szükségletektől az önmegvalósítás tünékeny pillanatáig terjed, amit Maslow csúcsélményeknek nevezett.
Az elméletnek az a lényege, hogy az egyik szinten lévő szükségleteket legalább részben ki kell elégíteni, mielőtt a felette lévő szint szükségletei megjelennek.


1. Fiziológiai szükségletek

A fiziológiai szükségletek a legerősebben jelentkező, legdominánsabb szükségletek. Az éhség, szomjúság, szexuális vágy, aluszékonyság, anyai reakciók. Ha ezek a szükségletek nincsenek kielégítve, akkor minden egyéb vágy megszűnhet vagy háttérbe szorulhat.

2. Biztonsági szükségletek

Biztonság hiányában a többi, magasabb rendű szükséglet jelentőségét veszti.
Miféle biztonság?
Annak a tudata, hogy védettek vagyunk a bűnözéssel, szélsőséges időjárással, háborúkkal, járványokkal, vadállatokkal szemben. Ide tartozik még a létbiztonság érzése is, az a hit, hogy a jövőben képesek leszünk biztosítani alapvető szükségleteink kielégítését.

3. Szeretet és közösséghez tartozás igénye

A Maslow hierarchiának ezen a fokán az ember legfőbb törekvése, hogy őszinte emberi kapcsolatokra tegyen szert. Vágyik barátokra, szerelemre. Ez a szerelem azonban nem keverendő össze a szexuális viselkedéssel, amit a fiziológiai szükségletekhez soroltunk.

4. Tisztelet iránti igény

Mindenki szeretne a figyelem középpontjába kerülni, fontosnak látszani, és értékesnek. Ez a vágy már egy magasabb rendű szükséglet, az önmegvalósítás iránti igény. A zenésznek zenélnie, a festőnek festenie, a költőnek írnia kell, ha boldog akar lenni. Amit az ember tud, azzá kell lennie.

5. Tudás és megértés iránti vágy

A kíváncsiság, a tanulás, a kísérletezés motiváló szerepe különleges. Néha akkor is nagyon erős, amikor az ember biztonsága vagy egyéb szükséglete kielégítését is veszélyezteti. Maslow a boldogság, a siker, a csúcsélmény eléréséhez szükségesnek tartja, hogy úgy éld az életed, mint a gyermek, teljes elmélyedéssel és összpontosítással! Inkább új dolgokat próbálj ki, mintsem ragaszkodj a biztos módszerekhez! Az érzéseidre hallgass, ne pedig a tekintély vagy a többség hangjára. Légy őszinte, légy valódi; kerüld a színlelést és szerepjátszást! Készülj fel rá, hogy nem leszel népszerű, ha nézeteid nem egyeznek meg a többségével! Vállalj felelősséget! Amit eldöntöttél, hogy megteszel, vidd is véghez!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!