A hajhullás elleni legjobb természetes szerek

Szerző: Szimpatika
A hajhullás rengeteg ember életét megkeseríti. Leggyakrabban lelki problémák, vashiány vagy hormonzavar áll a háttérben. Foltos hajhullást okozhat a stressz is. Az okok tisztázásához mindenképp vérvizsgálat szükséges.
100 000 hajszálat hordunk a hajas fejbőrünkön. Hajszálaink élettartama 2,5–6,5 év. Nem kóros tavasszal a fokozottabb hajvesztés, illetve férfiaknál a boltíves kopaszodás, mert jelzi, hogy kellő mennyiségű férfi nemi hormonuk van. Ők tekinthetik ezt férfiasságuk jelének! Napi 100 szál elvesztése még rendben van. Kóros a jelenség viszont, ha marokszámra, foltosan hullik a hajunk, megváltozik hajszálaink minősége, sőt, ha nőknél a homlokon boltívessé válik a hajhatár. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, és meg kell vizsgáltatni, nincs-e vitamin-, ásványianyag- vagy tápanyaghiányunk. Jól működnek-e a beleink, nincs-e felszívódási zavarunk, nincs-e kóros működési zavar a hormonháztartásban, az anyagcserében, nem gyógyszerszedés idézte-e elő a problémát. Végül, de nem utolsósorban: nincs-e valamilyen góc a szervezetünkben, olyan krónikus gyulladás, amelynek tünete a hajhullás.

Van persze természetes, korral járó, úgynevezett genetikai kopaszodási folyamat is. Ez nőknél eltér a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik V alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél megritkul a haj a fejtető területén, a hajvonal ellenben nagyon sok esetben megmarad. Csak a genetika azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot. A hormonoknak ebben a folyamatban fontos szerepük van. A női szervezet is termel férfi hormonokat A férfi nemi hormonok a mellékvesékben, és a petefészekben termelődnek. Közülük a kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron (DHT) a felelős

A férfi hajhullás legérintettebb része a homlok-halánték vonal és a fejbúb. probléma kísérő tünete a fejbőrön elszaporodó a Pytirosporum Ovális nevű gomba, amely a száraz korpa kialakulásáért felelős. Ha ez a gomba elszaporodik, zsírsavakat szabadít fel, melyek a seborreheás dermatitisz tüneteit produkálják, és további folyamatos hajvesztést eredményeznek.

Sokat tehetünk hajunk egészségéért, ha bizonyos tápanyagokat, vitaminokat, akár táplálékkiegészítők formájában magunkhoz veszünk. Ilyen fontos tápanyag a cink. Mivel a cinkhiány mindkét nemben gátolja a tesztoszteronnak a hajhagymaműködését gátló dihidro-tesztoszteronná alakulását, ugyanúgy fokozott hajhullást vált ki. Ezenkívül gondoskodni kell elegendő vas, szilícium, valamint a B-vitaminok beviteléről is. A bojtorjánban és a mezei zsurlóban, a csalánban, a borágóban található kovasav nagyon sok szilíciumot tartalmaz, így ezek teaként és öblítőként alkalmazva erősítik a körmöket és megállítják a hajhullást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!