Fiatalító koplalás

2011. 03. 23.
Szerző: Szimpatika
Egy spanyolországi öregek otthonában a kalóriaszegény étrendre fogott csoport tagjai között három év után feleannyi volt a megbetegedés és a halálozás, mint a normálisan táplálkozó kontrollcsoportban.
Minden ember szeretne sokáig és egészségben élni. A születéskor várható élettartam fokozatosan emelkedik. A történelem előtti korokban egy ember még csak 25 évet élt, a római birodalomban harmincat. Kétszáz évvel ezelőtt még a nők nagy része meghalt a húszas éveiben valamilyen szülési szövődmény következtében. 1870-re azonban az Egyesült Államokban 40 évre emelkedett az átlagos élettartam, és azóta is folyamatosan nő. Matematikai modellek alapján biztosra veszik, hogy az elkövetkező ötven évben a fejlett országokban, a születéskor várható élettartam eléri majd a hihetetlennek tűnő száz évet.

A korábban halálos betegségek gyógyítása, a rizikófaktorok kiküszöbölése, a fertőző betegségek jó részének a legyőzése az oka annak, hogy az átlagos életkor a fejlett országokban az elmúlt ötven évben szinte megduplázódott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy lelassítottuk az öregedést. Ez csak annyit jelent, hogy sikerült kiküszöbölni a korai halált. Komoly vizsgálatok folynak azonban annak megállapítására, hogy a kalóriaszegény táplálkozás, az egész életen át tartó rendszeres mozgás, illetve az ideálishoz közelítő testsúly megtartása, lassítja-e az öregedést. Nos, a kutatók úgy találták, hogy a rendszeres testedzés jelentősen csökkenti a csontritkulást, a szív és érrendszeri betegségek rizikóját, és egy csomó egyéb fontos haszonnal bír. Azonban semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy az öregedési folyamatra befolyással lenne. Más a helyzet a csökkent kalóriájú táplálkozással. Kutatók úgy találták, hogy bizonyos mértékű alultáplálás megnyújtja az élettartamot. Egy spanyolországi öregek otthonában a kalóriaszegény étrendre fogott csoport tagjai között három év után feleannyi volt a megbetegedés és a halálozás, mint a normálisan táplálkozó kontrollcsoportban. A testsúly vonatkozásában is érdekes eredményekre jutottak a tudósok. Úgy találták, hogy azok az emberek, akik középkorukban némi, tegyük hozzá, minimális súlyfölösleggel rendelkeztek, tovább éltek, mint nagyon sovány embertársaik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!