Hogyan lehet elkerülni a szakítást?

2011. 04. 01.
Szerző: Szimpatika
Lehet jókor szakítani? Hogyne, persze. Jókor, annak, aki szakítni szeretne. És a másiknak? Létezik szakítás fájdalom nélkül? Épp, mint ha az ember fél karját levágják. Lehet, hogy akkor nem fáj, csak miután az érzéstelenítő hatása múlik. Akkor sajog, de kegyetlenül.
Pszichológus szakértőnk szerint minden kapcsolat folyamatszerű, tehát van eleje, közepe, és sajnos lehet vége is. A vég akkor jön el, amikor a korábban tudomásul vett vagy eltűrt „apróságok" – horkolás, gesztusok, késések kezdik idegesíteni a másikat. Amikor kettesben nagyokat hallgatnak, nincs miről beszélgetni, vagy nem akarnak bizonyos dolgokat a másik tudomására hozni. Barátok, ismerősök előtt vagy társaságban is fennhangon és idegesen szólnak egymáshoz. Bizonyos szófordulatok egyre gyakrabban ismétlődnek: ugye megmondtam... mindig is tudtam... hogy lehettem ilyen hülye... Sokszor érzik nyűgnek, kötelességnek a közös programot. Egyre több időt töltenek el egymás nélkül. Mind könnyebben nélkülözik a szexet vagy az intim együttléteket. Már nem érdeklődnek a másik dolgai iránt.

Mit lehet tenni?

1. Figyelmesen gondold át a kapcsolatot. Tedd sorrendbe, mi a legfontosabb a kapcsolatban: a humor, az őszinteség, a kölcsönös megbecsülés stb. Legalább egy dolgot gondolj ki, amivel javíthatnál megromlott kapcsolatodon!
2. Segíts és hagyd, hogy segítsenek! Nem érdemes eljátszani a mártírt! Hallgasd meg barátaid tanácsait! Ne próbálj meg felülkerekedni partnereden, segíts neki, hogy őszintén meg tudjátok beszélni a problémát!
3. Elevenítsétek fel emlékeiteket, románcaitokat! Az együtt töltött szép napok emléke talán segít átvészelni a nehéz időket
4. Beszéljétek meg botlásaitokat! Lehet, hogy komoly indulatokat fog kiváltani az őszinteség, de muszáj ezekről tudni, mert lehet, hogy épp az elhallgatott titkok, sérelmek mételyezték meg a kapcsolatotokat! A legfontosabb pedig a megbocsátás!
5. Fogadd el az új helyzetet! Ne félj az új barátoktól! Hallgass meg idegen embereket is, akik kívülállóként sokat segíthetnek! Ha a partnered újfajta kapcsolatra vágyik, ne riadj vissza! Gondolkozz, hogy megfelel-e az új szituáció, és hogy valóban segítene-e a kapcsolaton!
6. Nem muszáj kompromisszumot kötni, ha elég, akkor elég! Lehet tehát próbálkozni, de ha egy kapcsolat helyrehozhatatlanul megromlott, akkor mindkét félnek, sőt a gyerekeknek is jobb, ha elváltok! De ezelőtt a lépés előtt még vannak lépcsőfokok, ahonnan vissza lehet sétálni. Ehhez kompromisszum-készség, alázat, és a másik szempontjainak figyelembevétele kell. De miről szól a szakítás? Épp, arról, hogy mindez már nem megy tovább.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!