„Az otthon szülést nem kellene legalizálni, az legális” – interjú Geréb Ágnessel

2011. 03. 09.
Szerző: Szimpatika
Geréb Ágnes a LAM-ban korábban megjelent, otthon szüléssel kapcsolatos szakmai interjúkra alapozott bizalma alapján – az ellene folytatott büntetőeljárás dacára, a hatályos rendelkezések betartása mellett – exkluzív szakmai interjút adott a LAM-nak és az elitmed.hu-nak.
Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő 1977-ben szerzett orvosi diplomát Szegeden. Éveken át klinikai szülészként dolgozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Első alkalommal 1989-ben segédkezett úgynevezett tervezett otthon szülésnél. 2007-ben a Fővárosi Ítélőtábla három évre jogerősen eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. A vádban szereplő ügyek után Geréb Ágnest a közelmúltban ismét meggyanúsították gondatlan veszélyeztetéssel, ami miatt előzetes letartóztatásban is volt, majd házi őrizetbe került. Jelenleg négy bűncselekmény elkövetésével, köztük egy csecsemő halálának okozásával vádolják a szülésznőt. Az utolsó hírek szerint az ügyész felfüggesztett fogházat kért az orvos bábára, ítélet 2011. március 24-én várható az ügyben.

– Ön szerint valóban csak az alacsony rizikócsoportba tartozók szüljenek otthon?

– Pár évvel ezelőttig gyakorlatilag görcsösen ragaszkodtam ahhoz, hogy csak olyan helyet válasszunk, ahol átlagos nappali forgalomban a háttérkórház húsz percnél nem hosszabb idő alatt megközelíthető. Sokszor olyan nehéz meghúzni a határt! Huszonöt perc, hát az már mindegy! Harmincöt perc... Ajaj! Aztán volt nálunk egy bábatalálkozó. Jöttek Kanadából, Németországból, Hollandiából, Angliából, Lengyelországból, Csehországból, Amerikából, Mexikóból. Már a legelső alkalom óta, amikor otthon szülést kísérő bábákkal találkoztam, a világ első nemzetközi otthonszülés-konferenciáján Londonban, újra meg újra azt érzem, hogy a legnagyobb kincs ezekben a találkozásokban, hogy mi, független bábák, megerősítjük egymást. A legkülönbözőbb körülmények között, a legkülönbözőbb utakon ugyanoda jutunk, ennél jobban semmi nem igazolja, hogy jó úton járunk.

Az interjú  itt folytatódik

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!