Kinek ajánlott a szemüveg, s kinek a kontaktlencse?

2011. 02. 27.
|
Címkék: Szembetegségek  Szem 
A világ lakosságának fele látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék pedig egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget. Még sem hord mindenki lencsét. Akkor sem, ha tulajdonképpen kényelmesebb és tökéletesebb látáskorrekciót hoz létre, mint a szemüveg.
Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező ötmilliméteres lencsét Thomas Young angol fizikus készítette el saját magának a tizennyolcadik század végén. Az ezt követő században is készítettek üvegből kontaktlencséket, ezek azonban veszélyesek voltak, kemények és nagyon törékenyek. Az áttörést a múlt század hatvanas éveiben feltalált új alapanyag, a hidrogél hozta. Az ebből készített, azóta egyre magasabb víztartalmú lágy lencsékkel ma már gyakorlatilag bármilyen látáshibát korrigálni lehet. Az új lencsék szinte észrevehetetlenek, nem okoznak idegen test érzetet, s ma már kozmetikai okokból is használják őket, hiszen a szem színét is meg lehet változtatni velük.

A világ lakosságának fele látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék pedig egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget. Általában fiatalok hordják, de ma már az egynapos progresszív lencséket gyakran viselik negyvenöt éven fölüliek is. Azok számára is ajánlott használatuk, akik a távolba látáshoz és olvasáshoz egyaránt szemüvegre szorulnak. Mert ők a távollátáshoz hordhatnak lencsét,  s az olvasáshoz elég csak egy szemüveget csináltatniuk.  Vagyis a kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatók, akiknek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását, mivel a lencsék tárolása, cseréje bizonyos tisztántartást és odafigyelést azért igényel. És persze elég sokba kerül

A lencsehordás lehetősége elsősorban attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségű és mennyiségű, mivel a lencséknek úszniuk kell a szemen. Ezért a cukorbetegségben szenvedőknek, azoknak, akik hormonkészítményeket szednek vagy erős dohányosok, valamint a nőknek terhességük alatt, gyakoribb vizsgálatnak kell alávetniük magukat. A szervezet hormonháztartásának változása ugyanis s könnyréteg fehérjetartalmának növelésével járhat, s a megnövekedett fehérje a lencsékre rakódik, ezért gyakrabban kell cserélni azokat. Bizonyos szembetegségek, például kötőhártya-gyulladás, erős szemszárazság, vagy bizonyos szaruhártya-rendellenességek esetén az orvosok nem szokták ajánlani a lencsék viselését. A megfelelő kontaktlencse kiválasztásához szigorú szemészeti vizsgálatokra van szükség. A lencse szemre illesztése után fél órával kerül sor az első ellenőrzésre, amikor a szem reakcióját vizsgálják. Ezután háromhavonta szükséges kontrollvizsgálat, melynek során az orvos vagy kontaktológus szakember felírja a következő időszakra szükséges lencséket. Kontaktlencséhez máshogyan nem lehet hozzájutni. Sem patikában, sem illatszerboltban nem kapható. Ez nagyon fontos, mert bizonyos esetekben akkor sem szabad lencsét viselni, ha korábban már viseltük. Allergia, gyulladás, fertőzés vagy a szem sérülése, ismétlődő megfázás vagy influenza, illetve bizonyos gyógyszerek szedése esetén a kontaktlencse viselése nem ajánlott. Kontaktlencséket rendeltetés és viselési mód szerint lehet megkülönböztetni. A korrekciós lencsék: távollátás vagy rövidlátás korrekciójára, asztigma gyógyítására alkalmasak, illetve ma már léteznek progresszív lencsék is, amelyek képesek a távol és rövidlátás korrekciójára is. Gyógylencsék: gyógyszerhordozóként, vagy a szem bizonyos sérülései esetén külső védelemként szolgálnak Kozmetikai lencsék pedig elsősorban a szivárványhártya színének megváltoztatására szolgálnak.

Viselési mód szerint: a leggyakoribbak az egy hónapon át, naponta 6–14 órán át hordhatóak. Az elasztikus lencséket egy hétig lehet szünet nélkül viselni. S ma már léteznek harminc napig folyamatosan, éjjel és nappal is hordható lencsék. Vannak olyanok, amelyeket naponta el kell dobni, vannak egy hónapig viselhetők, és olyanok is, amelyek egy éven át megőrzik minőségüket.
Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el