A szervezet nagytakarítója: az alma

2008. 04. 21.
Az alma (pyrus malus) a rózsafélék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem. Már a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki nemesítéssel és keresztezéssel. Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhová, ahol ember él.
A gyümölcs egyaránt tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat és kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását.

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, melyek az emésztési rendszerre kedvezően hatnak. Magas a pektintartalma is: ez a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, ami vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá az almahéj, mely cellulóz-tartalmának köszönhetően segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve tehát az alma tisztító hatású.

Jó tulajdonsága még az is, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglevekhez is keverhetjük, melyek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok, enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendő glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben, annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Fogyasztása depressziós tünetek kialakulása esetén is ajánlatos.

Ha az almalevet összekeverjük olyan növény levével, melyben sok az ásványi só, olyan gyógyhatású anyag keletkezik, mely első osztályú hashajtónak felel meg. Ez a pektintartalomnak köszönhető. A legjobb, ha spenótlével vagy sóskalével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagymennyiségű oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, tulajdonsága, hogy rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, képes a belek faláról leolvasztani a székrekedés maradványait is. Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül.

Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az almaléhez, mert a benne levő oxálsav meggyorsítja a belek mozgását. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is.

Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthető belőle, de ismertebb egy másik terméke, az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más ételek ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az ízületi gyulladás bántalmai csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az ízületi gyulladásos betegeknek a kissé erjedt alma leve. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.

Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. E tulajdonságát is magas ásványtartalmának köszönheti. A renyhe emésztésen, az émelygésen könnyíthetünk almalé fogyasztásával. Vese tisztítására az a legjobb, ha kissé szeszes almalét fogyasztunk, vagy almaecetet, mely kioldja a disznóhús fogyasztás által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!