Segítség! Pánik!

2011. 02. 24.
Szerző: Szimpatika
A pánik nem hiszti, nem gyengeség, hanem betegség. Ezért akaraterővel nem lehet legyőzni. Nem attól van, hogy az ember elhagyja magát, ezért nem is gyógyul meg, ha elhatározza, hogy összeszedi magát.
A pánikbetegség valójában rohamokban jelentkező halálfélelem, amelyet hirtelen fellépő légszomj, szívdobogás, szédülés, remegés, hányinger és verejtékezés kísér. Oka: egyéni túlérzékenység, túlzott katasztrófareakció. Már az ókor nagy tudósa, Hippokratész is ismerte. A XVII. században könyvet írtak róla. Freud szorongásos neurózisnak nevezte, és pontosan leírta a tüneteit. A betegség tehát nem új.

Minden ezer emberből huszonöt-harminc már átélt pánikrohamot. Ötven százalékuknál azonban ritkán, esetleg az életben csak néhányszor jelentkezik. Rendszerint a serdülőkor végén. Nők és férfiak egyforma gyakorisággal betegszenek meg, de a nők hamarabb fordulnak orvoshoz. Ha a rohamok ismétlődnek, harminc évig is eltarthatnak, ha nem kezelik őket. A pánikbetegek kétharmadánál idővel kialakul az agórafóbia. Ez annyit jelent, hogy a beteg minden olyan helyzettől fél, amelyben egyszer már rosszul lett, és nincs kéznél az azonnali segítség. Ezért nem mer járműre szállni, utcára, zsúfolt üzletbe, moziba, színházba menni. A pánikbetegek egyharmada előbb-utóbb depressziós lesz. Rászokik a nyugtatókra, altatókra, az alkoholra, tehát minden olyan szerre, amely ideig-óráig enyhíti a félelmeit.
Az agykutatók szerint a pánikrohamokat bizonyos agyi hírvivő receptorok túlérzékenysége okozza. Ez pedig hajlam kérdése. Az ilyen beteg agyában az egészséges emberekéhez képest túlságosan alacsony a katasztrófaküszöb. Elég egy tévesen értelmezett mozdulat vagy egy riasztó gondolat, máris beindul a szabályos katasztrófareakció. Vagyis az agy úgy kezd viselkedni, mintha igazi veszélyben volna, és működésbe lép a stresszválasz. Az erek kitágulnak, gyorsul a szívverés, fokozódik a hőtermelés, a szervezet felkészül a menekülésre vagy a harcra. Mindez az élőlények természetes képessége, amellyel életüket védik életveszélyes helyzetekben. A pánikbeteg azonban nincs életveszélyben.  A rohamok indokolatlanul, kiszámíthatatlanul, szabálytalanul jelentkeznek. Ezért állandósul a szorongás, az újabb rohamoktól való félelem.
Kitűnő gyógyszerek léteznek ma már, amelyek a rohamokat teljesen megszüntetik. Ezeket eredetileg depresszió kezelésére fejlesztették ki. Pontosan úgy is hatnak. Nem árt tudni, hogy szedésük kezdetén a betegség tünetei akár fel is erősödhetnek. Két-három hét is eltelik, mire a rohamok megszűnnek. Attól kezdve azonban teljesen elmaradnak. Ha a beteg úgy érzi, hogy meggyógyult, és abbahagyja a szedésüket, ki is újulhatnak. Ezeket a pirulákat tehát az orvos által előírt adagban és ideig, minimum két-három évig kell szedni. Nem ártalmasak, nem alakul ki se megszokás, se függőség. Nem akadályozzák a hétköznapi életet. A pániktünetek néha pszichoterápiával is gyógyíthatók. A módszer azonban hosszadalmas, és egy kicsit bizonytalan. Hatásos lehet még a jól vezetett magatartástréning, amely az agórafóbia leküzdésében segít. A pánik nem hiszti, nem gyengeség, hanem betegség. Ezért akaraterővel nem lehet legyőzni. Nem attól van, hogy az ember elhagyja magát, ezért nem is gyógyul meg, ha elhatározza, hogy összeszedi magát. Éppúgy nem szégyen, mint az, ha valaki cukorbeteg. Pszichiátriai szakrendelésen ma már minden szakorvos ismeri a megfelelő kezelés módjait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!