Szex a múzeumban

2011. 02. 18.
Szerző: Szimpatika
A brit főváros tekintélyes Természettudományi Múzeuma története során először szentelt kiállítást a szex témájának – úgy, ahogy az a természetben megvalósul. A „felnőtteknek és 16 éven felülieknek" meghirdetett kiállításon bemutatott anyag egyszerre bizarr és költői.
A témáról mindent elmondanak, mindent illusztrálnak: kitömött nyulak és sündisznók láthatók "akcióban", mindent bemutatnak a denevér hajszálvékony péniszétől egészen a rozmár hatalmas hímvesszejéig. A Sexual Nature című kiállítás 2011. október 2-ig látogatható a Természettudományi Múzeum termeiben. A híres brit humor nem hagyja cserben a rendezőket, a „zöld pornó" című filmsorozatban Isabella Rossellini színésznő idézi fel a legkülönbözőbb állatok – köztük a csiga, a kacsa és a pók – reprodukciós stratégiáit.

Az ember nemi élete ugyancsak szimplának tűnik ahhoz képest, hogy egyik tengericsiga-faj leválasztható péniszt helyez el a nőstényében, vagy hogy az egyik rákfaj hímje képes saját méretének harmincszorosát elérő szaporítószervet felmutatni. Guy, a gorilla, a londoni állatkert valóságos jelképe volt éveken át, most preparálva trónol a kiállítás egyik díszhelyén. Az impozáns főemlős valóságos háremet tartott, elkergette vetélytársait, ugyanakkor igen kedves is tudott lenni. A látogatókat elbűvölik a szerelem gyakorlására minden helyzetben kész bonobók. Az utoljára felfedezett emberszabású majmok akár csecsemőjükkel a hátukon is párosodnak, vagy éppen ananászt rágcsálnak az aktus közepette. „Arra kérjük a látogatókat, hogy minden előítéletüket hagyják a ruhatárban" – mondta az AFP-nek Tate Greenhalgh, a kiállítás biztosa. „Az anyag az élővilág szaporodási formáinak meglepő fejlődését és összefüggéseit mutatja be: az állatok számára minden azt szolgálja, hogy a lehető legsikeresebben reprodukálják a fajt." Egy ökörszemfajta, a tudományos nevén Malurus cyaneus-ként ismert, csodálatos kék tollazatú madár egyszerre 8 milliárd spermatozoidból álló termékenyítő anyagot képes termelni. Ez rekordnak számít, viszont nősténye igen csapodár, és ezzel növeli a versengést „kérői" között. A ravasz sündisznó nem riad vissza attól, hogy lezárja az általa megtermékenyített nőstény hüvelyét egy olyan spermaanyaggal, amely megkeményedik, és ezzel lehetetlenné teszi a riválisok dolgát. A költészet is jelen van, egy fal formájában, amelyre a látogatók rajongó szavakat írhatnak – közeledik ugyanis Bálint-nap, a szerelmesek ünnepe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!