Hitek és tévhitek a csokiról
2011. 02. 14.
Felejtsük el, hogy a csokoládéevés bűnös dolog. Tévedés. Ha valódi, magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztunk, nem csak a csoki utáni vágyunkat elégítjük ki. Nemcsak a boldogsághormonjainkat szabadítjuk fel, de nagyon sokat teszünk az egészségünkért is.
A csokoládé valójában jobb, mint a híre – állítják tudósok, akiknek vizsgálatai kimutatták, hogy az édesség sok gyümölcsnél több antioxidánst tartalmaz.
A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakembereinek összehasonlító elemzéséből azt derült ki, hogy mindenekelőtt az étcsokoládé tartalmaz több antioxidánst, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. A kakaómagok valójában szupergyümölcsök – derült ki a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból. A kutatók étcsokoládét, kakaóport és forrócsokoládét elemeztek, és hasonlítottak össze feketeáfonyával, gránátalmával vagy éppen tőzegáfonyával.
A szakemberek olyan antioxidáns-tartalmakat vizsgáltak, mint a polifenol és a flavonoid. A polifenolok káros anyagokat tesznek ártalmatlanná, a flavonoid többek közt vérnyomáscsökkentőként ismert. Míg az antioxidánsok hatása a kakaópor és az étcsokoládé esetében meghaladta, de legalábbis egy szinten volt a gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel, addig a forró csokoládé készítésekor, melegítés közben ezek az egészségfokozó anyagok részben elvesztek.

A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakembereinek összehasonlító elemzéséből azt derült ki, hogy mindenekelőtt az étcsokoládé tartalmaz több antioxidánst, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. A kakaómagok valójában szupergyümölcsök – derült ki a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból. A kutatók étcsokoládét, kakaóport és forrócsokoládét elemeztek, és hasonlítottak össze feketeáfonyával, gránátalmával vagy éppen tőzegáfonyával.
A szakemberek olyan antioxidáns-tartalmakat vizsgáltak, mint a polifenol és a flavonoid. A polifenolok káros anyagokat tesznek ártalmatlanná, a flavonoid többek közt vérnyomáscsökkentőként ismert. Míg az antioxidánsok hatása a kakaópor és az étcsokoládé esetében meghaladta, de legalábbis egy szinten volt a gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel, addig a forró csokoládé készítésekor, melegítés közben ezek az egészségfokozó anyagok részben elvesztek.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
Szimpatika akció
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Kvíz
Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!
Tematikus kvíz
Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Növekszik a rövidlátók száma a világban
- Migrén: kinél, mikor és miért jelentkezik?
- A tüdőrák is krónikus betegséggé szelídülhet
- Házhoz jönnek a szűrővizsgálatok
- A légúti fertőzések megelőzésének 3 alappillére
- Az idősek is megbirkózhatnak a modern technikával
- Egy betegség, amely tönkreteheti a gyermekkort
- Robotokkal a fogápolásért
- Mi történik az aggyal, miközben alkotunk?
- Hordozható „kabátujj” limfödéma kezelésére
- Elhízáshoz vezet a környezetszennyezés
- Idén is keresik az év védőnőjét
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!