Az évezred legmelegebb éve

Szerző: Szimpatika
Az elmúlt év volt az eddigi mérések alapján a legmelegebb az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) adatai szerint.
Az 1854 óta tartó vizsgálatok ideje alatt a történelem tíz legmelegebb évét 1998 óta mérték – ez utal a Föld fokozatos felmelegedésére. A WMO szerint 2010 decemberében a Jeges-tengerben lévő jégtakaró nagysága olyan erősen zsugorodott, mint korábban soha. A világszerte mért átlaghőmérséklet 0,53 Celsius-fokkal az 1961 és 1990 között mért középérték fölé kúszott. Az elmúlt évhez hasonlóan 2005 és 1998 is rekordhőmérsékletű évnek számított.


A WMO számításai a Brit Meteorológiai Intézet, az Éghajlati Adatok Amerikai Központja (NCDC) és a NASA adataira épülnek. Az NCDC 1880 óta jegyzi az adatokat, a kutatók szerint, 2005 és 2010 együtt tartják az eddigi globális hőmérsékleti rekordot. A szárazföldi mérőállomások szerint tavaly volt a legmelegebb, a tengerek hőmérséklete viszont csak a harmadik legnagyobb volt az eddig mért rekordok szerint.


Hasonló eredményre jutott a Nemzeti Hó- és Jégadatközpont, amelynek műholdjai 1979 óta mérnek a Jeges-tenger területén. A brit klímakutató intézet (CRU) viszont mérései alapján a WMO-nak ellentmondó eredményre jutott, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra. Kutatóik szerint 1850 óta 2010 csupán a második legmelegebb év volt 1998 mögött.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!