Szívvel latyak ellen

2011. 02. 09.
Szerző: Sallai Ervin
Borisz fiamnak az óvodában el kellene vennie valakit feleségül. Panni és Linett is szóba jött, a kishölgyek nagyon várják a leánykérést. Nem tudom, pontosan mi ennek a játéknak a lényege, de tény, hogy Borisz nem kapkodja el. Megfontolt a szerelemben.
Talán igaza is van – hiszen nem könnyű februárban ünneplőbe öltöztetnünk a szívünket. Elmúlt a karácsony, kijózanodtunk a szilveszteri buli után, hosszú januári estéket töltöttünk összezárva a meleg szobában. És most bámuljuk a rút februári havat vagy latyakot odakint. Ezeken a téli estéken annyit vagyunk együtt azokkal, akiket igazán szeretünk, hogy már fogcsikorgatva hozzuk ágyba reggel a kávét, és a Titanicot akkor sem néznénk meg a tévében, ha Leonardo DiCaprio térden állva könyörögne nekünk a nappali bolyhos szőnyegén.

A tavaszt várjuk. Nyíljanak már a hóvirágok és az ibolyák, fújjuk fel a bicikli kerekét, és lássuk egymást világosban is a szabadban! Mert a tavasz szabadsága kell ahhoz, hogy burjánozzanak az érzelmek, és hódító útra induljanak testünkben a hormonok. Ehelyett mi vár ránk? Egy rózsaszín ködbe öltöztetett angolszász esemény, amely akkor is elragad bennünket, ha nem hiszünk benne.

Bizony-bizony. Idén is eljön a csokoládékereskedők, a luftballonkötők, mobiltelefon- és a virágárusok
védőszentjének, Szent Bálintnak ünnepe. A kufárok egész évben emígy imádkoznak: „Szent Bálint! Add, hogy az érző lelkű lények (de főleg az A kategóriájú, 18 és 48 év közötti, magas keresettel rendelkező, élményhajhászó vásárlók) egymásba szeressenek még február 14-e előtt! Add, hogy szívbéli szerelmüket méregdrága virágcsokrokkal és több köbméter szívecske alakú bonbonnal fejezzék ki! Segíts az eltévelyedett cukorbetegek kedveseinek megtalálni delikát-kínálatunkban a diabetikus édességeket, mert az a mi bevételünk számára örvendetes.

Ne hagyd, hogy holmi diétára hivatkozva lemondjanak a finomságokról, hisz oly messzi még a bikiniszezon. Nyisd meg a kütyüőrültek szívét, hogy aláírják a hűségesküt – ha egymás iránt nem is – a párban vásárolt okostelefonokhoz mellékelt tarifacsomag iránt! Hallgasd meg könyörgésünk, ó, nagy Valentin!" Azzal, a könyörgés ceremóniáját befejezendő, kimennek a bolt elé akasztott ártáblához, és átírják drágábbra az áraikat.

De honnan is származik ez a hirtelen nagy népszerűségre szert tett nemzetközi ünnep, melynek hódolva úgy költjük kedvesünkre a pénzt, mintha égetné a zsebünket? Állítólag Bálint, a derék pap, a harmadik században roppant megértő módon összeadta a hozzá forduló szerelmeseket, és megajándékozta őket egy csokor virággal a kertjéből. Igyekezetét Marcus Aurelius nem nézte jó szemmel. Olyannyira, hogy ellenszenvének egy könnyedén elrendelt kivégzéssel adott hangot. A jóravaló Valentin így mártírrá vált, akire csokivásárlással emlékezünk munkából hazafelé a benzinkúton.

Bölcs Marcus Aurelius! Ha tudta volna, tán életben hagyja az egy bűnös lelket, hogy ártatlanok milliárdjai megmeneküljenek. Mert a Valentin napi ajándékozás olyan, mint a húsvéti locsolkodás. Senki sem akar olyan bumburnyák lenni, hogy ezt a kis figyelmességet megtagadja attól, akit szeret. Ilyenkor kedvesünk elmondhatja, hogy ugyan már, nem kellett volna, tudod, hogy nem érdekel ez az egész Bálint napi ökörség! De persze belül örül, hogy jól választott: az ő élete párja ó, de előzékeny. És a bonbonpapírok aranyszínű halma fölött kinézve a kertbe, már nem is annyira rút ez a havas, latyakos február.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!