Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Egészséges fogyás: évszakok szerinti táplálkozás

Módosítva: 10/9/2024 1 perc FogyókúraTáplálkozásTúlsúlyVegetáriánusÖsszes cikk
Egy felmérés szerint sajtból négyszer, mélyhűtött zöldségből tizenhétszer, üdítőkből huszonhétszer, tartósítószerekből tízszer többet fogyasztunk, mint száz évvel ezelőtt. Búzából, hüvelyesekből feleannyit, kukoricából, rozsból, árpából csupán az egyötödét, zöldségből és gyümölcsből pedig harmadát.

Ekkora változáshoz pedig az ember nem képes alkalmazkodni. A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka jórészt a gabonaféléken alapult. A második helyet a zöldségek, a harmadikat a hüvelyesek foglalták el. A sort a gyümölcsök és olajos magvak zárták. A makrobiotika szerint a közvetlen környezetünkben termő táplálékot kell előnyben részesíteni.

Ezek a növények ugyanis alkalmazkodtak a környezetükhöz és átadják nekünk ezeket az információkat.  A szeles, esős vidéken élő növény elfogyasztása segít az ilyen éghajlatot elviselni. Ez a táplálkozás összhangban van az évszakokkal. A gabona, az olajos magvak és a hüvelyesek minden évszakban jók. Mások akkor, amikor teremnek. Tavasszal például csírázó magvakat, friss hajtásokat, nyáron sok nyers salátát és gyümölcsöt, ősszel párolt zöldségeket, télen pedig aszalt vagy főtt gyümölcsöket kell előnyben részesíteni. Ha így teszünk, energetikailag egyensúlyba kerülünk, nem kell fogyókúráznunk és egészségesek maradunk. Legalábbis a makrobiotika hívei szerint.
A makrobiotika szerint a környezetünkben termő táplálékot kell fogyasztani.