Egészséges fogyás: évszakok szerinti táplálkozás

Szerző: Szimpatika
Egy felmérés szerint sajtból négyszer, mélyhűtött zöldségből tizenhétszer, üdítőkből huszonhétszer, tartósítószerekből tízszer többet fogyasztunk, mint száz évvel ezelőtt. Búzából, hüvelyesekből feleannyit, kukoricából, rozsból, árpából csupán az egyötödét, zöldségből és gyümölcsből pedig harmadát.

Ekkora változáshoz pedig az ember nem képes alkalmazkodni. A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka jórészt a gabonaféléken alapult. A második helyet a zöldségek, a harmadikat a hüvelyesek foglalták el. A sort a gyümölcsök és olajos magvak zárták. A makrobiotika szerint a közvetlen környezetünkben termő táplálékot kell előnyben részesíteni.

Ezek a növények ugyanis alkalmazkodtak a környezetükhöz és átadják nekünk ezeket az információkat.  A szeles, esős vidéken élő növény elfogyasztása segít az ilyen éghajlatot elviselni. Ez a táplálkozás összhangban van az évszakokkal. A gabona, az olajos magvak és a hüvelyesek minden évszakban jók. Mások akkor, amikor teremnek. Tavasszal például csírázó magvakat, friss hajtásokat, nyáron sok nyers salátát és gyümölcsöt, ősszel párolt zöldségeket, télen pedig aszalt vagy főtt gyümölcsöket kell előnyben részesíteni. Ha így teszünk, energetikailag egyensúlyba kerülünk, nem kell fogyókúráznunk és egészségesek maradunk. Legalábbis a makrobiotika hívei szerint.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!