Gyógyító gyümölcs: a citrancs

Szerző: Szimpatika
A grapefruit magyarosított – és egyben megmosolyogtató – neve a citrancs, ami a legnagyobb méretű citrusfélének számít. Kesernyés íze miatt valaki vagy nagyon, vagy egyáltalán nem szereti, de senki sem tud iránta közömbös maradni. Egy dolog azonban biztos: minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetünkre.
„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású" – mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód-tanácsadója.

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint-csökkentő. A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább.

Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében. A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.

Mézes grillezett grapefruit

Hozzávalók: 2 grapefruit, méz, kardamom, fahéj.

Elkészítés: Az alaposan megmosott grapefruitokat félbevágjuk, majd a
húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon
öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd
a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár
salátaágyon, vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.


Grapefruit falatok salátaágyon

Hozzávalók: rukkola, 1 grapefruit, 1/2 citrom leve, 8-10 szem
rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál
olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só

Elkészítés: A grapefruitot és a rukkolát alaposan megmossuk.
A rukkolaleveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is
megszabadított grapefruithúsokat elhelyezzük rajta. A citrom levét
összekeverjük egy kevés grapefruitlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót,
a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és olívaolajat. Ezt az
egészet alaposan elkeverjük, majd a salátára locsoljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!