Vegetariánusok figyelem! Mesterséges hús készül

2011. 02. 05.
Szerző: Szimpatika
A hústermesztés által talán megszabadulhatnák attól a bűntudattól, ami egy ízletes hamburger elfogyasztása után gyötör minket. És ezzel talán a vegetáriánusok is húshoz juthatnának.  De vajon ugyanolyan finom lenne a termesztett husis burger, mint az eredeti változata?
Vladimir Mirnov, a Dél-Carolina Egyetem fejlődésbiológusa és szöveti mérnöke már évek óta azon dolgozik, hogy laboratóriumi körülmények között hozzon létre húst. A kutató szerint, ha a fejlesztése sikerrel jár, az új technológia segítségével megfékezhető lenne az az előttünk álló húskrízis, amit a vágóállatok neveléséhez szükséges területek csökkenése okozhat majd. Ráadásul, a laborhús sokkal olcsóbb is lenne, mint a farmokról származó friss állati termék, mivel az új eljárás sokkal hatékonyabb lehet.


Mirnovnak eddig pulykaszöveteket sikerült mesterségesen előállítania. Ám egy ízletes pulyka „létrehozásához" zsírra is szükség van, ahhoz pedig, hogy a pulyka elkezdjen nőni és hízni, elengedhetetlen az érrendszer is. Így hát még messze vagyunk az első laborhúsból készült pörkölttől. A laborhús ötlete azonban már most, a kutatás kezdeti szakaszában is éles visszhangot váltott ki. Még az is lehet, hogy a közvélemény negatív visszajelzései miatt a kísérletet határozatlan időre felfüggesztik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!