Vegetariánusok figyelem! Mesterséges hús készül
2011. 02. 05.
A hústermesztés által talán megszabadulhatnák attól a bűntudattól, ami egy ízletes hamburger elfogyasztása után gyötör minket. És ezzel talán a vegetáriánusok is húshoz juthatnának. De vajon ugyanolyan finom lenne a termesztett husis burger, mint az eredeti változata?
Vladimir Mirnov, a Dél-Carolina Egyetem fejlődésbiológusa és szöveti mérnöke már évek óta azon dolgozik, hogy laboratóriumi körülmények között hozzon létre húst. A kutató szerint, ha a fejlesztése sikerrel jár, az új technológia segítségével megfékezhető lenne az az előttünk álló húskrízis, amit a vágóállatok neveléséhez szükséges területek csökkenése okozhat majd. Ráadásul, a laborhús sokkal olcsóbb is lenne, mint a farmokról származó friss állati termék, mivel az új eljárás sokkal hatékonyabb lehet.
Mirnovnak eddig pulykaszöveteket sikerült mesterségesen előállítania. Ám egy ízletes pulyka „létrehozásához" zsírra is szükség van, ahhoz pedig, hogy a pulyka elkezdjen nőni és hízni, elengedhetetlen az érrendszer is. Így hát még messze vagyunk az első laborhúsból készült pörkölttől. A laborhús ötlete azonban már most, a kutatás kezdeti szakaszában is éles visszhangot váltott ki. Még az is lehet, hogy a közvélemény negatív visszajelzései miatt a kísérletet határozatlan időre felfüggesztik.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2011/02/mesterseges-hus-belso-resize.jpg)
Mirnovnak eddig pulykaszöveteket sikerült mesterségesen előállítania. Ám egy ízletes pulyka „létrehozásához" zsírra is szükség van, ahhoz pedig, hogy a pulyka elkezdjen nőni és hízni, elengedhetetlen az érrendszer is. Így hát még messze vagyunk az első laborhúsból készült pörkölttől. A laborhús ötlete azonban már most, a kutatás kezdeti szakaszában is éles visszhangot váltott ki. Még az is lehet, hogy a közvélemény negatív visszajelzései miatt a kísérletet határozatlan időre felfüggesztik.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!