Fürdősóként forgalmazott drog kapható az interneten

2011. 01. 29.
Szerző: Szimpatika
Valószínűleg a szakemberek számára az év legnagyobb kihívását jelentik majd  a legal highs elnevezésű, azaz legálisan kapható, újfajta tudatmódosító szerek. Ezeket reklámfogásként fürdősóként árulják. Persze nem fürdésre valók. A rendőrség és a toxikológiai szakma feladata lesz a szerek  kiszűrése. S a szülőknek is meg kell tanulniuk felismerni őket.
Angliában már halált is okozott, Amerikában, Louisiana államból pedig már ki is tiltották a "fürdősó" formában árusított szereket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt.

A gyógynövényboltokban és az interneten is megvásárolható, por alakú szerek zacskójára rendszerint ráírják, hogy nem emberi fogyasztásra valók. Ezért adagot sem javasolnak azok számára, akik élnek vele. A szerhasználóknak maguknak kell kikísérletezniük a kábulathoz elegendő mennyiséget, melyet szájon át vesznek be. Vagy beszippantanak. Márpedig az ilyen kísérletezgetés életveszélyes.

Nincs információ arról, hogy pontosan hány ember is szedi vagy vásárolja ezeket a porokat. A gyártó természetesen azt sem teszi közzé, hogy ezek a szerek valójában milyen összetevőket tatalmaznak. A koffeinhez, amfetaminhoz, marihuánához hasonlatos anyag állítólag kevésbé ártalmas, mint azok a szerek, melyek hatását utánozza. Rövidebb ideig hat. Ugyanakkor, éppen ezért áll fenn a veszélye a túlfogyasztásnak.
Zacher Gábor toxikológus a HVG-nek adott interjúban elmondta, hogy már Magyarországon is kaphatók ilyen szerek.

A tinik a YouTube-on osztják meg egymással a drog használatának módját. Toxikológiai vonatkozásban nem tudnak még túl sokat e készítményekről, arról, hogy mi történik akkor, ha valaki tartósan használja őket. Az biztos, hogy növelik a pulzusszámot és veszélyes mértékben megemelik vérnyomást, veseelégtelenséget, görcsöket okozhatnak. A különböző fantázianevű készítmények, bár a toxikológus szerint  magyar fiatalok is használják, szerencsére nálunk még nem okoztak tragédiát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!