Nincs befolyásuk a mobilok rádióhullámainak az értelmi képességre

Forrás: ng.24.hu
Egy új elemzésben a mobiltelefonok által kibocsátott rádióhullámok, elektromágneses hullámok kognitív képességeinkre kifejtett hatását vizsgálták meg.

Amikor a 19. században az első vonatok útnak indultak, sokan arra figyelmeztették az embereket, hogy a szédítő sebességű utazást és a konstans rázkódást az emberi szervezet nem bírja, és súlyos egészségkárosodáshoz fog vezetni a vonatozás.

Még olyan elképzelés is volt, amely szerint idegkárosodáshoz és őrülethez vezet a közlekedés e módja.

Fotó: Envato Elements

A világ ugyan sokat változott a 19. század óta, ám az emberek szinte semmit. A mobiltelefonok különféle vélt káros hatásairól a megjelenésük pillanatától fogva terjednek elképzelések.

Az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség egészségügyi hatásokért felelős vezetője, Ken Karipidis nemrégiben számolt be arról a globális kutatásról, amelyben eloszlathatták e tévhiteket. A régóta fennálló félelem amiatt alakulhatott ki, hogy az emberek az agyukhoz közel tartják a mobiljukat beszélgetés közben.

A kutató elmondta, hogy a legnehezebb az efféle felmérésekben az, hogy el tudják választani a mobilok rádiósugárzáshoz köthető hatásait az olyanoktól, amelyeket például a játékok vagy a közösségi média folyamatos használata idéz elő a kognitív képességeinkben.

A kutatók korábban készült tanulmányok eredményeit elemezték. Bár közel 4000 ilyen volt, ezekből csupán öt módszere felelt meg azoknak a minőségi kívánalmaknak, amelyek a kutatási eredmények megbízható voltához szükségesek voltak.

Fotó: Envato Elements

Azonban ezek végeredménye egyértelműen azt mutatta, hogy a mobiltelefonok rádiósugárzása nincs hatással az emberi értelemre.

A kutatást a WHO megbízásából készítették el. Az Egészségügyi Világszervezet 2019-től kezdődően számos kutatást kezdeményezett, amelyek sorozatával a rádióhullámok egészségügyi hatásait mérték fel.

E vizsgálatok eredményei alapján a WHO majd megfogalmazhatja az új környezet-egészségügyi irányelveit.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!