A magas koleszterin okai, következményei és csökkentése

A magas koleszterin leegyszerűsítve azt jelenti, hogy megnő a vér összkoleszterin-szintje, illetve az alacsony sűrűségű, „rossz” koleszterin koncentrációja. Ennek következtében érelmeszesedés alakulhat ki, amely számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát megnöveli – ezért fontos a magas koleszterin csökkentése. Jelen cikkben erről is szó lesz, illetve kitárgyaljuk a koleszterin élettani szerepét, a magas koleszterinszint lehetséges okait, illetve következményeit.

Mit takar a magas koleszterin pontosan?

A koleszterinek lipidek, azaz zsírok, amelyek számos fontos élettani funkciót ellátnak. Szükség van rájuk a sejtekben, illetve az idegrendszer megfelelő működése során. Ezen túl az epesavak, a szteránvázas hormonok és a D-vitamin szintézisében is elengedhetetlenek. Többféle típusuk van (LDL, HDL, IDL, VLDL). Ezek közül az LDL koleszterin („rossz koleszterin”) illetve a HDL koleszterin („jó koleszterin”) a legismertebb.

A magas koleszterinen azt szoktuk érteni, hogy a vérben megemelkedik az LDL szintje. Ezzel párhuzamosan az összkoleszterinben visszaszorul a HDL. Ez azért is probléma, mert a HDL az, amely vissza tudja szállítani a májba a koleszterint, csökkentve a szív- és érrendszeri kockázatot. (A HDL emellett fontos antioxidánsokat is tartalmaz.)

Mikortól beszélünk magas koleszterinről?

Egészséges szervezetben a vér összkoleszterin-szintje kisebb 5,2 mm/l-nél, az LDL koncentrációja pedig 0,9 mm/l alatt marad. Emellett fontos, hogy az összkoleszterin/HDL aránya minimum 4,5 legyen.

A magas koleszterin szint megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. (Forrás: freepik.com)

A magas koleszterin szint következményei

A nagy mennyiségű LDL egy része egy idő után lerakódik az érfalakra, és úgynevezett plakkokat képez. Ezekbe a plakkokba utána aztán kalcium is beépül, és kialakul az érelmeszesedésnek nevezett állapot. Az érelmeszesedés során beszűkülnek az erek, és törékenyebbé válnak, így könnyen elzáródnak vagy megsérülnek.

Ennek következtében pedig nagyon súlyos szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyéb problémák alakulhatnak ki, például:

  • Szívroham
  • Szívelégtelenség
  • Coronaria szindróma
  • Stroke
  • Perifériás artériás érbetegség
  • Krónikus vesebetegség
  • Bizonyos daganatos betegségek

Mik a magas koleszterin tünetei?

Valahol jó lenne, ha magas koleszterin tünetei markánsak lennének, mert jelezni tudnák ezt a veszélyes problémát. A helyzet viszont az, hogy lényegében nincsenek tünetek. Ezért is hívják a magas koleszterinszintet „csendes gyilkosnak”.

Aki tehát arra volt kíváncsi, hogy mik a magas koleszterin tünetei nőknél vagy éppen férfiaknál, az sajnos csalódni fog, mert ez az alattomos egészségügyi probléma nem ad jelet magáról.

Ezért is nagyon fontosak a vizsgálatok. Egészséges felnőtteknek is érdemes pár évente elmenni vérvizsgálatra, mert jó még időben észrevenni a tendenciákat és megtenni a szükséges lépéseket.

Aki pedig második típusú cukorbetegségben szenved vagy túlsúlyos, annak még fontosabbak a rendszeres vizsgálatok, ugyanis ezekben az esetekben nagyobb a magas LDL-szint valószínűsége.

De nézzük is meg, mi okozhat magas koleszterint!

A magas koleszterin okai

  • A magas koleszterinszint mögött állhat örökletes betegség is. Ezt nevezik hiperkoleszterinémiának.
  • Anyagcserezavarok szintén állhatnak a háttérben (cukorbetegség, veseproblémák, májbetegség, a pajzsmirigy problémái).
  • A stressz szintén megemelheti a koleszterinszintet.
  • Leggyakrabban azonban az egészségtelen életmód a felelős. A túlzott kalóriabevitel, a sok telített zsír fogyasztása, a nagymértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás és a testmozgás hiánya mind-mind hozzájárul a magas koleszterinszinthez. Fontos megemlíteni, hogy bár bizonyos ételek tartalmaznak állati eredetű koleszterint, általában nem ezen ételek fogyasztása vezet a problémához.

Tippek magas koleszterin ellen: így kerülhetjük el a kockázatokat!

A fentiek alapján kikövetkeztethető, hogy az alábbi módokon tehetünk a normális koleszterinszintért:

  • Tudatos, egészséges táplálkozás
  • Rendszeres sportolás
  • Egyéb stresszcsökkentő technikák (meditáció, relaxációs módszerek)
  • Adott esetben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

A koleszterinszint csökkentéséről egy részletesebb cikket is írtunk, amelyet a linkre kattintva olvashat el. Ezzel együtt a legbiztosabb az, ha orvoshoz fordul, és amennyiben fennáll Önnél a probléma, követi kezelőorvosa utasításait. Dietetikus bevonására szintén szükség lehet, aki nagy segítséget tud nyújtani egy személyre szabott, egészséges étrend kialakításában.

Az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van a megfelelő vitaminbevitelnek. Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vitaminokat!

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!