A magyarok többsége egyszerre szenved vitaminhiányban és túladagolásban

Forrás: Sajtóközlemény
Kevesen tudják, de a vitaminok túlzásba vitt fogyasztása hiánytüneteket okozhat, ami súlyos esetben akár egészségkárosodást is eredményezhet. Biológus szakértővel tekintettük át a vitaminhiány és túladagolás tüneteit és az optimális bevitel módjait.

Háromból két ember vitaminhiányban szenved

A kiegyensúlyozott vitaminbevitel alapvető feltétele a megfelelő anyagcsere-működésnek, az energiatermelésnek, az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészséges működésének.

A vitaminhiány ugyanakkor gyakoribb, mint gondolnánk. A felnőtt magyar lakosság körében a D-vitaminhiány és a folsavhiány a legjellemzőbb, de a B12-vitamin esetében is jóval kevesebbet viszünk be az ajánlott mennyiségnél.

„Rendkívül gyakran találkozunk vitaminhiánnyal a hozzánk forduló páciensek esetében. Harmaduk C-vitaminhiányban szenved, de a rézhiány és a vashiány is nagyon gyakori.

Envato Elements

Még a táplálkozásukra nagyon odafigyelő élsportolók 60 százalékánál is találunk valamilyen vitaminhiányt.” - mondja Szász Máté biológus, a magyar olimpiai csapat nyomelem- és vitaminellátottságát évek óta vizsgáló laboratórium szakmai igazgatója.

A biológus elmondása szerint az élsportolókban és a civilekben az a közös, hogy nagy többségük szervezetében egyszerre van jelen a vitaminhiány és a vitamin-túladagolás.

A multivitamin káros lehet az egészségre

Sokan azt gondolják, hogy ha minden nap bevesznek egy szem multivitamint, azzal ki is elégítik a szervezetük vitaminigényét, ez azonban tévedés. A közvélekedéssel ellentétben nemhogy nem használunk, hanem ártunk a szervezetünknek azzal, ha napi szinten fogyasztunk multivitamint anélkül, hogy ellenőrizettük volna a szervezetünk vitaminszintjét.

„Nem javaslom a vitaminszint-ellenőrzés nélküli multivitamin-szedést, sok probléma forrása lehet, mivel az egyes vitaminok túladagolása hiánytüneteket eredményezhet. Vagyis az alacsony és a nagy mennyiségben bevitt vitaminok is gondokat okozhatnak.

A szervezet vitaminfelhasználása egyénenként igen eltérő, ezért szinte lehetetlen komplex vitaminvizsgálat nélkül megmondani, hogy kinek mennyi az igénye az egyes vitaminokból.” – mondja Szász Máté.

Envato Elements

Ezt okozza a vitamintúladagolás

A vitamintúladagolás tünetei igen változatosak lehetnek attól függően, hogy melyik vitaminról és mekkora mennyiségről van szó. Például a megfelelő látásért felelős A-vitamin túladagolásának tünetei a hányingertől kezdve a fejfájáson és vérszegénységen át a látászavarig sokféle formát ölthetnek.

Súlyos esetben akár májbetegség vagy idegrendszeri problémák is felmerülhetnek. A B vitamint a gyakorlatban nehéz túladagolni, mivel a felesleg nagy része a vizelettel távozik a szervezetből.

Bizonyos esetekben azonban előfordul a túladagolás, B1-vitamin esetében fejfájás és izomgyengeség jelentkezhet, B2-vitaminnél pedig sárgaságot és bőrkiütést tapasztalhat az, aki túlzásba vitte az adagolást.

Hajhullás és repedezett körmök: a legárulkodóbb jelek

Van néhány jellegzetes tünet, amelyek vitaminhiányra, illetve vitamintúladagolásra utalnak - ha ezeket tapasztalod, érdemes felkeresni egy diagnosztikai szakrendelőt, ahol kiderítik, hogy mi a probléma forrása.

„Azok a pácienseink, akik reggeli ébredés után fáradtságot tapasztalnak, valamint hajhullásról és repedezett körmökről számolnak be, a legtöbb esetben vitaminhiánnyal vagy túladagolással küzdenek. Jellemző tünet továbbá a romló vagy nem javuló fizikai teljesítmény, a gyakori sportsérülések, a koncentrációképesség romlása, valamit a bőrpanaszok.” – mondja Szász Máté.

Envato Elements

Egyszerű vérvétellel ellenőrizhető a vitaminszint

Hogy elkerüljük a vitamintúladagolás és a hiány okozta kellemetlen tüneteket, érdemes ellenőriztetni a szervezetünk vitaminszintjét.

Az egyszerű vérvétellel történő vizsgálat a vízben és zsírban oldódó vitaminok szintjét is megmutatja a szervezetünkben, ami alapján tökéletesen személyre szabható a vitaminbevitel.

Az említett tüneteken túl a komplex vitaminvizsgálat időseknek és legyengült betegeknek, sportolóknak és nagy fizikai terhelés alatt állóknaklehet hasznos.

Emellett azoknak is, akik munkájuk vagy élethelyzetük miatt fokozott stressznek vannak kitéve – ilyenek például az egyszerre dolgozó és gyereket nevelő édesanyák is -, mivel náluk nagyobb valószínűséggel alakulhat ki vitaminhiány.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!