A hamis gyógyszerekről

Szerző: Zimre Zsuzsa
Gyógyszert legtöbben a patikában keresünk, esetleg a benzinkúton. Akik viszont nem, azok a neten keresgélnek, vagy a használtcikk-piacokon szerzik be a beszerezni valót.
A piacokon árult gyógyszerek nagy része szívgyógyszer vagy vérnyomáscsökkentő, de találni itt inzulintól az antibiotikumig mindent. Jó esetben csak lejárt a gyógyszer, rosszabb esetben egész más lapul a dobozban, mint aminek kéne.

Gyógyszert legtöbben a patikában keresünk, esetleg a benzinkutaknál. Sokan viszont a neten keresgélnek, vagy a használtcikk-piacokon szerzik be a beszerezni valót. Hogy miért teszik ezt?

Egyrészt, mert kevés a pénzük. A piacokon árult gyógyszerek nagy része szívgyógyszer vagy vérnyomáscsökkentő, de találni itt inzulintól az antibiotikumig mindent. Jó esetben csak lejárt a gyógyszer szavatossága, rosszabb esetben egész más lapul a dobozban, mint amit a címke ígér.

A gyógyszerek másik piacát az internetes életmódgyógyszerek alkotják. A legkeresettebbek a potencianövelők és a fogyasztószerek, de nem kevés szeletet hasít ki a piacból a szteroidok forgalma. Akik ezt a beszerzési módot választják, sokat kockáztatnak. Persze, ciki elmenni az orvoshoz potencianövelőt felíratni, és nagyon drága is, de legalább nem krétaport, vagy rosszabb esetben valami mérget kapunk a pénzünkért.

Magyarországon a gyógyszereket az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja, és adja ki rájuk az engedélyt. Ezeket vénnyel vagy vény nélkül lehet megkapni. A gyógyszertárba kerülő gyógyszerek biztonságosak, zárt láncon keresztül jutnak el a patikusokhoz. A nagykereskedők naponta kétszer szállítanak, így vajmi kevés az esély arra, hogy lejárt gyógyszer kerül hozzánk. De mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel és gyógyszernek nem minősülő gyógytermékekkel?

Erről kérdeztem Dr. Bartus György egészségügyi szakjogászt, gyógyszerészt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökét.

Magyarországon mekkora a hamis gyógyszerek forgalma?

Először is szeretném tisztázni, mit értünk hamis gyógyszeren. Nemcsak azokat a készítményeket, amelyeket valamiféle „sufni" laborban, az eredetit utánozva gyártottak, hanem azokat is, amelyek gyártáskor eredetiek, de a forgalomba hozataluk jogsértő módon történik. Gondolok itt például a patikában kiváltott, és azután a piacon továbbértékesített gyógyszerekre. Ezek minőségük esetlegessége folytán hordozhatnak komoly egészségügyi kockázatokat. A becslések szerint a piac 3 százalékát adják ezek a szerek, melyeket piacokon és az interneten árusítanak.  Az Európai Unió külső határain évente mintegy 11 millió doboz gyógyszert és táplálékkiegészítőt foglalnak le.

Nálunk mik a legkeresettebbek termékek?

Elsősorban az életmódgyógyszereknek nevezett termékek, melyek a potencianövelőket, a fogyasztószereket, és az izomtömeg növelésére használatos szteroidokat takarják. Az Európai Unióban hasonló a trend, azon kívül, főleg az elmaradott országokban az antibiotikumok keresettek.

Mi az oka, hogy nem a patikát választja az emberek egy része?

A férfiak egy része nem meri elmondani az orvosának, ha potencia-gondjai adódnak. Azt tapasztaljuk, hogy a patikában is pirulva adják át a vényt. Az interneten viszont anonimitásukat megőrizve juthatnak hozzá ezekhez a szerekhez. Nem kell magyarázkodni, sem zavarban lenni, és nem mellesleg sokkal olcsóbb, mint a patikában kiváltott szer. A kockázat azonban hatalmas. Jó esetben placebo termékről van szó, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak ezek a „ki tudja, mi van bennük" termékek.

Nemrégiben robbant ki a botrány, mivel egyes, a dobozok tanúsága szerint csak gyógynövényeket tartalmazó potencianövelők laboratóriumi vizsgálatakor 10 termékből 8 tartalmazott gyógyszerként forgalomba kerülő hatóanyagokat, melyek erős mellékhatásokat okozhatnak. Ezeket senki nem vizsgálja be a forgalomba hozatal előtt?

Az étrend-kiegészítőkre csak bejelentési kötelezettsége van a forgalmazónak. Ezért a hatóság csak akkor indít vizsgálatot, ha bejelentés érkezik hozzá, hogy az adott termék veszélyes lehet. Sajnos egy korábbi törvénymódosítás miatt ezek a szerek gyakorlatilag kontroll nélkül kerülnek a piacra. Néhány esetben a hatóság csak késve cselekszik. Az említett esetben 2010 nyarán jelent meg egy tanulmány, melyben olyan potencianövelőket vizsgáltak be a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán a független szakértők, amelyeket a szakhatósághoz a vonatkozó jogszabályok szerint bejelentettek, és ennek alapján azok megfelelőnek minősültek. Az ÁNTSZ novemberben tiltott be a szerek közül hármat, a többi szert változatlanul meg lehet vásárolni.

Próbáltam böngészni az interneten, de az ÁNTSZ oldalán nem találtam információkat a betiltott potencianövelőkről. Hol találhatok olyan adatbázist, ahol utána lehet nézni, melyek azok a termékek, melyeket betiltottak vagy kivontak a forgalomból?

A www.ogyi.hu gyógyszerinformációs oldalán az összes Magyarországon elérhető gyógyszer megtalálható, fényképpel, betegtájékoztatóval együtt.

Előfordulhat, hogy a patikában mégis felbukkan hamisított termék?

Ez csak egy módon fordulhat elő: ha az alapanyaggal van valami probléma. Angliában nemrégiben 120.000 doboz gyógyszert vontak ki a forgalomból, mert az alapanyaggal, amely, úgy emlékszem, Indiából érkezett, gondok  lehettek. Ebben az esetben több gyógyszergyár is megvette az adott alapanyagot, és ebből készítette el a gyógyszert. De ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő, és a megbízható riasztási rendszer miatt hamar tudomást szerzünk a kivonásokról.

Honnan tudhatja meg a vásárló, hogy probléma van esetleg egy gyógyszerrel?

Elsősorban a médiából. Az ÁNTSZ ezekben az esetekben sajtóanyagot ad ki, amelyet általában minden médium leközöl.

Van arra bármiféle adat, hogy évente hányan kerülnek kórházba gyógyszermérgezés gyanújával?

Én nem tudok ilyenről, aki kórházba kerül – gondolom –, a legritkább esetben fogja bevallani, hogy illegális forgalmazásból származó gyógyszert vett be.

Megdöbbentő számomra, hogy számos termék elérhető a neten, gondolok itt elsősorban azokra a fogyasztószerekre, amik nálunk nem kerültek soha forgalomba, de a szomszédos országokban beszerezhetőek. Ezeket elég könnyű lenne kiszűrni, hisz névvel és telefonszámmal árulják őket.

Könnyű lenne, de nem igazán történik semmi. A  Gyógyszerészi Kamara és a kormányzat is szeretne a törvényen változtatni. A büntető törvénykönyv jelenleg hatályos rendelkezése szerint (Btk. 329/D. §), maximum 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki hamis gyógyszert hoz forgalomba. Eközben az okozott kár évente eléri a 160 millió forintot, a lehetséges egészségügyi hatásokról és azok kezelésének költségeiről nem is beszélve. A gyógyszergyártók arra törekszenek, hogy a zárt rendszert még biztonságosabbá tegyék a betegek számára.  Olyan technikai megoldásokon dolgoznak (hologram, chip, speciális festék), melyekkel könnyebben lehet majd azonosítani az eredeti terméket.

A jelek szerint van rá esély, hogy a parlament módosítja a büntető törvénykönyvet. Ez akkor következhet be, ha Magyarország is aláírja az Európa Tanács Medicrime egyezményét.

Az ezt aláíró kormányok vállalják, hogy a vonatkozó nemzeti szabályozásukban bűncselekménynek minősítik a hamis gyógyászati készítmények, aktív hatóanyagok, segédanyagok és más összetevők, gyógyászati nyersanyagok, alkatrészek és kiegészítők szándékos előállítását; hamisítványok forgalmazását vagy forgalmazására tett kísérletet, beleértve a kereskedést, szállítást, raktározást, export és import tevékenységet; továbbá a vonatkozó dokumentumok meghamisítását.

A szomszédos Ausztriában például a nyáron fogadtak el egy olyan új szabályozást az amúgy tiltott, internetes gyógyszerküldéssel kapcsolatban, amely szerint az online rendelt készítményeket a gyógyszerügyi- és a vámhatóság visszaküldheti a feladónak, vagy annak költségére megsemmisítheti azokat.

Mi a helyzet a sokkal lazább szabályozás alatt álló étrend-kiegészítő szerekkel?

Az európai unióhoz való csatlakozásunk óta az étrend-kiegészítőkre nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a gyógyszerekre.  Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) kell bejelenteni, mit tartalmaz az adott szer, és milyen a csomagolás beteg-tájékoztatója. Az intézetnek azonban nincs joga a készítmények forgalomba hozatal előtti tartalmi ellenőrzésére, illetve piacra kerülésének megakadályozására. Ezen túl kockázatot jelent az is, hogy pl. igen lazán van szabályozva az egyes készítmények vitamin- és ásványianyag-tartalmának felső határa.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
3099 Ft
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
4299 Ft
Rhinospray Plus orrspray 10ml
Rhinospray Plus orrspray 10ml
2999 Ft
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
3849 Ft
Actival Extra filmtabletta 120x
Actival Extra filmtabletta 120x
6899 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
1329 Ft
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
5399 Ft
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
5799 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 20x
Rubophen 500 mg tabletta 20x
1749 Ft
Flamborin 500 mg tabletta 20x
Flamborin 500 mg tabletta 20x
1419 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2149 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
5149 Ft
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
1749 Ft
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
3399 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3849 Ft
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
4649 Ft
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
3879 Ft
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
3549 Ft
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
1849 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
2599 Ft
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
3199 Ft
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
4249 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
1279 Ft
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
5799 Ft
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
4149 Ft
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
2699 Ft
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
4249 Ft
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
1999 Ft
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
2099 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!