Szúrásmentes vércukormérés a láthatáron

Forrás: ng.24.hu
A diabéteszben szenvedők számára jól ismert kellemetlenség a rendszeres vércukormérés, amelyhez legtöbb esetben az ujjbegy megszúrásával vagy mikrotűs megoldással lehet vért kinyerni. Amellett, hogy ez kissé fájdalmas is, a szúrások helye viszkethet, begyulladhat, el is fertőződhet.

Az ausztrál TMOS optikai kutatóintézet és az RMIT Egyetem szakemberei olyan szenzort fejlesztenek, amely szúrás nélkül képes pontos vércukorszint-mérést végezni.

A fél centis szenzor az infravörös fény segítségével dolgozik. Habár készültek már optikai alapú vércukormérők, azok nagy méretűek és csak laborkörülmények közt használhatóak, vagyis az egyszerű páciens számára nem sok jelentőséggel bírnak.

A miniatürizálás jelentette a legnagyobb kihívást e téren. A legnagyobb mérési probléma az volt, hogy a szerkezetek nem igazán tudtak különbséget tenni a vér és a szervezetben lévő víz között – egészen mostanáig.

A kutatók négy olyan, színképelemzéssel kimutatható értéket találtak a cukor vizsgálata során, amelyeket infravörös tartományban észlelni lehet a különböző élő szervezetekben. Ennek az érzékenysége ugyanolyan kiváló, mint a már említett, nagyobb méretű, laboratóriumi eszközöké.

Forrás: MINGJIE YANG

A műszerben egy felszíni LED világít, amelynek fénye a bőrbe hatol, és az elnyelődő-visszaverődő infravörös fényt elemzi a szenzor. A tesztek alapján a LED fénye jól áthatol a bőrön, és a kutatók olyan testrészeket is találtak, amelyek igazán optimálisak egy efféle eszköz számára.

A szenzor egy gombelemmel működő apróság, amely Bluetooth segítségével továbbítja a folyamatosan mért adatokat, és beépíthető olyan eszközökbe, mint egy okosóra vagy más, viselhető egészségmonitorozó eszköz.

Gyakorlatilag a prototípus alapján már csak el kell készíteni azokat az eszközöket, amelyekkel a szakemberek megkezdhetik majd a vércukormérő klinikai tesztelését is.

Az efféle viselhető eszközök egyre inkább elérhetővé válnak és egyre több mérhető paraméterről képesek így folyamatosan informálni a pácienseket, vagy épp az őket megfigyelő egészségügyi szakembereket.

 

Borítókép: MINGJIE YANG

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!