Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra

Forrás: greendex.hu
Egy felmérés szerint minden 10. magyar felnőtt állandó rohanásban van, sokkal kevesebb idő jut pihenésre, relaxálásra, kikapcsolódásra. Ezek hiánya pedig nemcsak a fizikailag tapasztalható betegségeknek ágyaz meg, hanem a mentális problémáknak is. Nem kell nagy dolgokra gondolni: alváshiány, alvászavarok, állandó stressz és szorongás.

Nem tűnnek nagy problémának, pedig nagyon is azok. Gyomorpanaszokat, legyengült immunrendszert, később pedig akár hormonális gondokat is okozhat az állandó stressz. Ez pedig csak pár mellékhatás, amelyet a sok szorongás okozhat.

A legkellemetlenebb az egészben az, hogy a tüneteket sokan nem is veszik komolyan, hanem tovább hajszolják magukat, és egyre jobban kimerülnek. Ez már olyan állapotot eredményez, amely sokkal nehezebben fordítható vissza.

A megfelelő minőségű alvást nehéz elérni a fent említett okok miatt, azonban vannak olyan természetes megoldások, amelyek segíthetnek visszazökkenteni a szervezeted a normál állapotba. Első körben érdemes mindig a természetes gyógymódok felé fordulni, mert sok esetben már ezek is segítségedre lehetnek.

Nézzük a leginkább használt alvássegítő, nyugtató gyógynövényeket!

Envato Elements

Citromfű

Az első, ami eszünkbe juthat növényi nyugtató címszó alatt, az a citromfű. A finom ízű, kertben is könnyen termeszthető gyógynövény segít az álmatlanság leküzdésében, nyugtatja az idegeket, sőt az idegesség okozta gyomorproblémákon is segít.

Fejfájás és frontérzékenység esetén is bevethető, oldja a szorongást, és az alvászavarok enyhítésére is remek megoldás. Elsősorban teaként vagy koncentráltabb kapszula formájában fogyasztják, de fürdővízben, illóolajként vagy fürdősóba keverve is kifejti hatását.

Envato Elements

Levendula

Kedvenc nyári rovarmágnesünk, a levendula sem véletlenül került a listába. Azon túl, hogy enyhíti a fájdalmat, javítja a vérkeringést, a gyomorproblémákon is segít, a fejfájást is enyhíti, és leginkább a szorongás elleni küzdelemben remek társ.

Egy tanulmány szerint a levendula hatékonyan javítja a menopauzát átélő nők alvásminőségét. De nem csak rajtuk segíthet.

A következő módokon érdemes kipróbálni:

  • cseppentsünk néhány csepp illóolajat egy diffúzorba az ágy közelében,
  • dörzsöljük be hígított illóolajjal a homlokunk és az orrunk,
  • cseppentsünk pár csepp illóolajat a párnánkra,
  • fogyasszunk levendulateát,
  • használjuk az esti fürdőnkben!

Fontos, hogy mindig hígított illóolajat használjunk, és a terápia előtt egy allergiatesztet is érdemes végezni!

Envato Elements

Golgotavirág

A golgotavirág segít ellazulni és nyugtató hatású (nem mellesleg nagyon szép). Egy tanulmány kimutatta, hogy a golgotavirág négy hétig szedve enyhítette az alvászavarokat. A vizsgálatban részt vevők szorongása csökkent.

Emellett nemcsak a szorongást, hanem a gyulladásokat, a menopauza tüneteit és a fájdalmat is enyhítheti. Kapszula vagy tea formájában fogyasztják elsősorban. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, maximum két hónapig. Efelől érdemes érdeklődni a gyógyszerésznél.

Azt is ki kell emelni, hogy egyes gyógyszerek mellett nem szabad fogyasztani, és bizonyos típusú antidepresszánsokkal együtt sem ildomos alkalmazni.​

Envato Elements

Macskagyökér

A valeriána vagy macskagyökér szintén a nyugtató, altató hatású gyógynövények táborát erősíti, a növény gyökerét alkalmazzák.

A népgyógyászatban az egyik legrégebben használt növény, teáját citromfűvel és komlóval társítva alvászavar kezelésére alkalmazzák. Elsősorban enyhe és közepes alvászavarok esetén hatásos.

Szedését illetően a legjobb, ha fokozatosan növeljük az adagot, és 2–6 hétig fogyasztjuk.

Envato Elements

Kamilla

A csodás hatású kamilla az alvásproblémáinkon is segíthet. Az ellazulás és az elalvás elősegítéséhez remek megoldás, sőt a szorongásos tüneteket is enyhítheti.

Emellett jót tesz az emésztésnek, enyhíti a fejfájást, és ellazítja az izmokat. Általában tea formájában használják, de emellett jótékony hatású a hígított illóolaj belélegzése is.

Helyileg tinktúraként vagy kapszula formájában is alkalmazható.

A kamilla-illóolajat mindig hordozóolajjal, például olívaolajjal kell hígítani. Mielőtt hígított illóolajat kennénk a bőrünkre, feltétlenül végezzünk tesztet!

Envato Elements

Ginzeng

A ginzeng nemcsak az alvásminőség javításában népszerű, hanem az energiaszint emelésében is. Ezeken felül az immunitás javításában is jeleskedik. 

Hatóanyagát a gyökérből nyerik, amelynek 6–7 évre van szüksége a megfelelő állapot eléréséhez. A benne lévő vegyület, a ginzenozid a szellemi és a fizikai teljesítőképességet is növeli, és segít emelni a koncentrációképességet is.

Remek bőrápoló krémeket, kapszulákat készítenek belőle, de érdemes ezt is kúraszerűen, maximum 10 hétig alkalmazni.

Összességében tehát bőven van lehetőség arra, hogy jobban és pihentetőbben aludjunk. Az enyhébb szorongáson, alvászavaron sokat segíthetnek a természetben is előforduló megoldások.
Ám minden esetben érdemes gyógyszerész vagy orvos véleményét is kikérni, különösen terhesség, szoptatás vagy más gyógyszerek szedése esetén.
Emellett pedig jó, ha szakítunk időt a valódi kikapcsolódásra, megtanulunk relaxálni, és csökkentjük (vagy legjobb esetben teljesen elhagyjuk) a lefekvés előtti képernyőzést.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!