Gyermekvállalás 30 felett: ezekre érdemes figyelni

Forrás: Sajtóközlemény
Ma már hétköznapi jelenség, hogy a fejlett országokban kitolódott a gyermekvállalás ideje. Ugyan a társadalmi elvárások megváltoztak, az emberi biológia állandó: 30 év felett mind a nők és a férfiak fogamzóképessége csökken. Ha viszont már megszületett a döntés a családalapításról, néhány egyszerű vizsgálat és az életmódváltás segíthet, hogy ne legyen elhúzódó és nehézkes folyamat a gyermekvállalás. De mire is érdemes odafigyelni?

A tanulás és karrierépítés elhúzódása, a párkapcsolatok és a házasság szerepének megváltozása, a saját egzisztencia megteremtésének igénye mind közrejátszanak abban, hogy a párok jelentős része 30 év felett vág bele a családalapításba.

Magyarországon a kilencvenes években az anyák átlagos életkora az első szüléskor 23 év volt, 2022-ben viszont már meghaladta a 29-et. A legtermészetesebb igény, hogy a leendő szülők szeretnének továbbtanulni, megalapozni a karrierjüket, élni és anyagi biztonságot teremteni a családjuk számára, ugyanakkor a kései gyermekvállalásnak kockázatai vannak.

Envato Elements

Ebben az életkorban már több olyan hatás érte a szervezetünket, ami miatt elhúzódó folyamat is lehet a fogantatás. Ezért érdemes kivizsgálással kezdeni, és ha mindezek alapján szükséges, akkor életmódváltással folytatni a családtervezést” – teszi hozzá Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi és marketingigazgatója.

Már hónapokkal a tervezett fogantatás előtt érdemes elkezdeni

A családtervezés első lépései jóval a fogantatás előtti időszakra esnek. Legalább három hónappal korábban érdemes tudatos életmódra váltani, elhagyni az egészségtelen ételeket, a káros szenvedélyeket és felmérni általános egészségi állapotunkat.

A családalapításhoz és a gyermekvállaláshoz két egészséges ember szükséges. Ezt az egészségszintet saját magunkhoz érdemes mérni. Az a fontos, hogy a saját lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk azért, hogy egészségesebb állapotba kerüljünk. Ezért sokszor az életmódváltás határozza meg a gyermekvállalás sikerességét”– mondja Póda Tamás.

Ezeket az értékeket érdemes megvizsgálni

A leendő édesanyák akár egyetlen vérvizsgálatból is általános képet kaphatnak a teherbeesés szempontjából fontos értékeikről.

Envato Elements

„A magzat egészsége és a teherbeesés sikere szempontjábóla vérkép, a vércukor, máj-és veseműködés, ionok, vas-és zsíranyagcsere, a gyulladással és véralvadással összefüggő mérések, a pajzsmirigy és nőihormon-háztartás vizsgálata, illetve az inzulin rezisztencia kimutatása a legfontosabbak a gyermekvállalás előtti időszakban” – mondja Kovács Virág vezető dietetikus.

Szintén a fogantatás előtt érdemes átfogó hormonvizsgálatot készíteni, ezzel ugyanis felmérhető, hogy a női hormonális rendszer megfelelő állapotban van-e a gyermekvállaláshoz.

„A 35 év feletti egészséges pácienseinknek ajánljuk az AMH (Anti Müllerian Hormon) vizsgálatot is, mert ez a paraméter megbízható információt nyújt a petefészek tartalék peteérési kapacitásáról, esetleges kimerültségéről” – teszi hozzá Kovács Virág.

Az életkor előrehaladtával az AMH hormon mennyisége ugyanis csökken, ezzel együtt pedig a petesejtek és tüszők száma is egyre alacsonyabb lesz. Ezzel a vizsgálattala menopauzáig hátralévő idő is jól megbecsülhető.

Tünetmentes, mégis meddőséget okozhat

A legtöbb ember nem elég körültekintő, amikor a nemi betegségek megelőzéséről vagy kezeléséről van szó. Pedig családtervezés előtt kiemelten fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egészségesek vagyunk.

Egyre elterjedtebb orvosi vélemény, hogy még a teherbeesés előtt érdemes a pár mindkét tagjának STD-szűrésen részt vennie. Sok fertőzés éveken át tünetmentes, miközben kezeletlenül könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést vagy akár fejlődési rendellenességeket is.

Bizonyos betegségek, mint például herpeszfertőzés eseténpéldául nem ajánlott a hüvelyi szülés sem. Több esetben azonban egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel vagy tudatos tervezéssel is elkerülhető lenne a baj. A szűrővizsgálatnak sem kell körülményesnek vagy kellemetlennek lennie, önmintavételes teszttel is kimutathatók a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV típusokis.

Envato Elements

A magzatvédelem a fogantatás előtt kezdődik

Már a teherbeesést megelőző hónapokban isfontos szerepe lehet a magzatvédő vitaminoknak. Rendszeres szedésükkel több fejlődési rendellenesség veszélye is drasztikusan csökkenthető. Ezért fontos tisztában lenni azzal, ha a leendő édesanya szervezetében valamilyen hiányállapot áll fenn.„

A teherbeeséshez és a magzatvédelemhez is szükséges a D-vitamin, a B12 és a folsav szintjének vizsgálata is” – mondja Kovács Virág.

Életmódváltással lehet sikeres gyermekvállalás

A tudatosság és a megfelelő életmódváltás alapja az, hogy ismerjükáltalános egészségi állapotunkat, hogy tudjuk, pontosan mire lenne szükség a fogantatáshoz.

A párok egy része abba a hibába esik, hogy kizárólag az eredményre összpontosítanak, és az odáig vezető utat figyelmen kívül hagyják. Emiatt pedig akár a sikerélmény is elmaradhat.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!