Így védik az állatok a mentális egészségünket

Forrás: hvg.hu
Az állattartás költségekkel, feladatokkal és kötöttségekkel jár, mégis egyre többen tartanak kutyát, macskát, hörcsögöt, nyuszit, halat vagy éppen papagájt. Nem véletlen, hiszen számos kutatás bizonyította, hogy a társállatok pozitív hatással vannak ránk. Nézzük, hogyan.

Csökkentik a stresszhormon szintjét

Bár a hobbiállattartás egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások viszonylag újak, már mostanra is számos tanulmány mutatta ki: az interakció az állatokkal többek közt csökkenti a stressz negatív hatásait, például a vérnyomást.

Egy 2021-es kutatás szerint az emberek kevésbé idegesek egy nehéz feladat elvégzésekor, ha a kutyájuk is jelen van. Meglepő módon, még annál is nyugodtabbak voltak, mint amikor a párjuk, egy családtagjuk vagy egy barátjuk volt mellettük.

elements.envato.com

Biztonságérzetet nyújtanak

Az sem utolsó szempont, hogy egy házi kedvenc mellett az alvás is nyugodtabb, ugyanis biztonságérzetet nyújt, hogy mellettünk van: így mélyebben alszunk, és jobban kipihenjük magunkat – derül ki egy 2021-es ausztrál vizsgálatból.

Amellett, hogy a szervezetben a kortizol stresszhormon szintje csökken, miközben a „szeretethormoné”, vagyis az oxitociné nő, a „társas” alvás csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó, úgynevezett citokinek számát, a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert.

Ráadásul szőrös házikedvenceink simogatásának is nyugtató hatása van: egy amerikai tanulmány szerint már tízpercnyi simogatás is csökkenti a stresszhormon szintjét.

Értelmet adnak az életnek

Az állattartás mentális hatásait vizsgáló 8000 cikk adatait vetették össze a Liverpooli Egyetem kutatói. Kiderült belőle, hogy főleg az elszigetelten élők, a mentális betegségekben (depresszióban, bipoláris zavarban, skizofréniában vagy PTSD-ben) szenvedők esetében nagy segítség, hogy az állatok csökkentik a magányt, miközben javítják a hangulatot.

Egy felmérés megállapította, hogy a kutyák, a macskák és a kisebb állatok (halak, hörcsögök) befogadása szinte minden esetben javított a mentálisan betegek kedélyállapotán, és elterelték a figyelmet a panaszaikról. A kutatásban szereplő egyik résztvevőt például rendszeresen megkörnyékezte az öngyilkosság gondolata, de félt, hogy ha megteszi, a nyuláról senki sem gondoskodik majd.

Az állat gondozása új értelmet adott az életének, és boldoggá tette a tudat, hogy a nyúlnak szüksége van rá. A kutatók szerint a betegek állapotán sokat javíthat az a tudat, hogy egy náluk esendőbb lény a támogatásukra szorul, és erősnek, kompetensnek érezhetik magukat ebben a helyzetben.

elements.envato.com

Fejlesztik a gyerekek önbecsülését

A kisgyermekek mentális fejlődésére jó hatással van a barátkozás egy háziállattal. Az így szocializálódó gyerek nyitottabbá és kevésbé sebezhetővé válik, kevesebbet szorong, jobb lesz az önbecsülése – igazolták különböző vizsgálatok.

Nem véletlen, hiszen a háziállat tartása sok mindenre megtanítja a kicsit: együttérzésre, gondoskodásra és felelősségre. Ráadásul azt is megtapasztalhatják, hogy miként kell a saját igényeiket háttérbe szorítva egy másik élőlénnyel foglalkozni, és kommunikálni vele.

Az a gyerek, aki egy kutyához vagy macskához kötődik, gazdagabban tudja kifejezni magát, és könnyebben tud kapcsolódni másokhoz. A hiperaktív gyerekeknek segít a koncentrálásban, ha állattal élnek, míg az autista gyerekekre nyugtató hatással van.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!