Hűtőhasználati kisokos

Forrás: greendex.hu
Hűtő nélkül élni ma már szinte elképzelhetetlen: a megmaradt vasárnapi húslevestől kezdve, a tejtermékeken vagy a gyümölcsökön át, egészen a betakarított és lefagyasztott zöldségekig minden ide kerül, amennyiben még igényt tartunk rájuk. Mivel fejenként évi 25 kilogrammnyi étel landol a kukában, a hűtő bizony jó szolgálatot tehet ennek mérséklésére.

A háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék a teljes lánc 50–60%-át jelenti, ami óriási szám. Ennek oka pedig lehet a túlvásárlás, a túlfőzés, de a helytelen tárolás is.

Habár számos maradék komposztálható vagy felhasználható a kertben, erkélyen stb., a jó hűtéssel sok maradékot megmenthetünk. Ismerjük meg a hűtőnket, és dobjunk ki kevesebb élelmiszert!

Hőmérséklet a hűtőben – Mi az ideális?

A hőmérséklet helyes beállítása ételt menthet. Ha a hűtési lánc megszakad, az nemcsak az élelmiszerek romlását eredményezheti, hanem betegséghez is vezethet. Az is fontos, hogy ne pakoljuk tele a hűtőt, mert a zsúfoltság a hűtési kapacitást is rontja.

elements.envato.com

Bevásárláskor pedig figyeljünk oda, hogy minél előbb minden bekerüljön a hűtőbe! Ez megemelheti a hőmérsékletet, így ilyenkor érdemes növelni a teljesítményt.

Az alábbi tartományokat tartsuk szem előtt!

 • 5 °C felett romlásnak indulhatnak az élelmiszerek.
 • 0 °C és 5 °C között optimális a hőmérséklet a tároláshoz.
 • 0 °C alatt bekövetkezik a fagyás.
 • -18 °C az optimális fagyasztási hőmérséklet.

Mi kerüljön a hűtőbe?

A válasz egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint azt elsőre gondolnánk. Sok olyan élelmiszert bezsúfolunk a hűtőbe, amelyek teljesen jól éreznék magukat hűtés nélkül is.

A romlandó élelmiszerek – mint a húsok, halak, tejtermékek, maradékok – jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak, ezért igénylik a hűtést. Ugyanez a helyzet a tartós, de felbontott élelmiszerekkel: a szószokkal, lekvárokkal, kinyitott konzervekkel, UHT-tejjel is.

Azonban sok zöldséget, gyümölcsöt nem kell hűtőben tárolni, ugyanis ott hidegérzékenységük miatt hamarabb megromolhatnak. Ilyen a banán, a paradicsom, a dinnye, a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, a gyömbér, a mangó, az ananász, a paprika, az édesburgonya is. Ezek jól megvannak a kamrában.

Nem kell hűtőbe tenni a tojást és a pékárut sem. A péksütemények hamarabb kiszáradnak a hűtőben, így érdemes inkább lefagyasztani őket.

Tárolási zónák – Fontosabb, mint gondolnánk!

Az élelmiszer-biztonság nem játék, ezért a „mit hova tegyünkk a hűtőben” kérdése nagyon is fontos. Nézzük, mit hol érdemes elhelyezni!

greendex.hu

 • Felső polc: a bedobozolt maradékok helye.
 • Középső polc: a teljesen becsomagolt élelmiszerek helye (sajt, joghurt, felvágott).
 • Alsó polc: nyers húsok helye (így nem szennyezik be a többi ételt).
 • Dobozok: a mosatlan zöldségek, gyümölcsök helye.
 • Ajtó: a bedobozolt, becsomagolt élelmiszerek helye (ketchup, lekvár, felbontott tej).

Fontos, hogy mindig lefedve, becsomagolva tároljuk az élelmiszert, így elkerülhetjük a szennyeződését és az idő előtti romlását.

Meddig tárolhatjuk a hűtőben az ételeket?

Bevásárlás után jó, ha minél előbb a hűtőbe tesszük az élelmiszereket. Vannak ugyanis gyorsabban romló élelmiszerek, amelyek nem szeretik, ha sokáig utazgatunk velük.

Az élelmiszereken lévő minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő árulkodó. A minőségmegőrzési idő azt az időpontot mutatja, amelyet követően az élelmiszer veszít a minőségéből, de még fogyasztható.

A fogyaszthatósági idő úgy értendő, hogy a feltüntetett időpontot követően jobb, ha már nem esszük meg az ételt.

Az alábbi ábrán láthatjuk, mit meddig tárolhatunk a hűtőben:

greendex.hu

Tiszta hűtő, rendes ház?

Nehéz észben tartani, mi is van a hűtőben: folyamatosan bekerülnek új ételek, és az is előfordul, hogy úgy elpakolunk valamit, hogy csak napok, hetek múlva találjuk meg. Ezért jó gyakorlat heti egyszer (célszerűen bevásárlás előtt) átnézni a hűtő tartalmát.

Szétválogathatjuk, mi romlott meg, mit kell sürgősen elhasználni. Havonta egyszer pedig jó, ha kipucoljuk az egész hűtőt. Ehhez az alábbiakat tartsuk szem előtt!

 • Használjunk semleges, vegyszermentes tisztítószert!
 • Vegyük ki az összes élelmiszert, mielőtt nekiállunk!
 • A felső polcoktól haladjunk lefelé, de az ajtót és a dobozokat se hagyjuk ki!
 • Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét!

elements.envato.com

Energiatakarékosság hűtőfronton – Hogyan fogyasszon kevesebbet?

A hűtő az az elektronikai berendezés, amely az év minden napján 0–24-ben működik. Ez nyilvánvalóan energiát emészt fel, ezért jó, ha észben tartunk néhány energia- és költséghatékony tippet!

 • Az üres hűtő sok energiát fogyaszt. Éppen akkora hűtőt és fagyasztót válasszunk, amekkorát meg tudunk pakolni!
 • Ne tegyük fűtőtest vagy tűzhely közelébe a hűtőt, és hagyjunk teret a háta mögött, hogy szellőzhessen!
 • Forró vagy meleg étel ne kerüljön a hűtőbe!
 • Figyeljünk oda a hőmérsékletre a hűtő belsejében! A túl alacsony hő növeli az energiafogyasztást.
 • Ne hagyjuk nyitva hosszabb időre a hűtő ajtaját!
 • Takarítsuk és tartsuk karban, hogy hatékony maradjon!

Egy jól működő, rendszeresen kitisztított hűtő nemcsak az élelmiszereink biztonsága, hanem az egészségünk és az energiafelhasználásunk miatt is fontos eszköz.

Arról nem is beszélve, hogy a világszinten is horribilis mértékű ételpazarlást is csökkenthetjük, ha vigyázó tekintetünket időnként a hűtőnkre vetjük!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!