Már februárban megkezdődött a pollenszezon

Forrás: Pharma Online
Bár a reggeli órák még kissé hűvösebbek lehetnek, február első hetében sokfelé tavaszias időben volt részünk. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ szakembere elmondta, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek is érezhettek az elmúlt napokban.

Megkezdődött a pollenszezon

Kellemesen tavaszias időjárással lepett meg bennünket idén is a február, amit a pollenallergiások is megérezhetnek – mondja Moric Krisztina.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése szerint a mogyoró, az éger, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, az égeré pedig a hétvégén több helyen is elérheti a nagyon magas szintet.

Némi enyhülést hozhat az ismételt lehűlés és fagy, aminek a hatására a pollenterhelés várhatóan csökkenni fog, de a tavaszi fák pollenjére allergiások már számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére – hangsúlyozza Moric doktornő.

A májusig tartó időszakban a nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris és a platán okozhat tüneteket. A késő tavaszi-kora nyári pollenszezonban a fűfélék, csalánfélék, útifű, vadsóska, míg a nyár végi-őszi pollenszezonban a parlagfű, a fekete üröm, a libatopfélék és a disznóparéjfélék pollenszórása viselheti meg jobban a pollenérzékenyeket. 

Hogy enyhítsük a tüneteket?

A tüneteket a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroid készítmények enyhíthetik, de az orrmosás is segíthet a szezon átvészelésében. A betegek többsége már tudatosan készül az allergiaszezonra, és időben beszerzi a szükséges gyógyszereket – ismerteti a szakember.

Az allergénspecifikus immunterápiát az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül el kell kezdeni, hogy hatékony lehessen. Azok a mogyoróallergiások, akik tehát már tavaly novemberben belekezdtek az allergénspecifikus immunterápiába, idén sokkal könnyebben vészelhetik át ezeket a heteket.

Jó hír azonban, hogy a parlagfű allergiás betegek még időben vannak. Nekik mindenképpen érdemes felkeresni egy allergológus szakembert, hiszen ha áprilisig belefognak a terápiába, jelentősen mérsékelhetik kínzó tüneteiket. 

Az allergénspecifikus immunterápia 3-5 évig tartó kezelést jelent, melynek során szájon át szedhető allergén immunterápiás készítmények segítségével szoktatjuk hozzá a szervezetet a tüneteket okozó allergénhez.

A módszer előnye a tüneti kezeléssel szemben, hogy az allergia kiváltó okára hat. A kezelés hatására pácienseink többsége jelentős életminőség javulásról számol be.

Sokan hosszú idő után először hódolhatnak újra korábbi szabadidős tevékenységeiknek, és szorongásmentesen, kellemetlen tünetek nélkül sportolhatnak, kirándulhatnak és élhetik hétköznapjaikat – mondja Moric Krisztina, az Allergia Központ szakembere.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!