Érzelmi higiénia

Forrás: Marie Claire
Ahogy a testünkkel, úgy a lelkünkkel és mentális egészségünkkel is foglalkoznunk kell, az érzelmi higiénia javítása pedig boldogabb emberré tehet bennünket. Az alábbi javasolatokat könnyedén bevezethetjük az életünkbe, az érzelmi higiéniánk javítására.
  1. Az elegendő alvás az érzelmi higiénia alapja

Ha megkérdezünk egy mentálhigiénés tanácsadót, biztos, hogy azt mondja, az elegendő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogok legyünk. Gyakran ez az alapvető szükséglet nem csak oka, de tünete is bizonyos mentális egészségproblémáknak. 

Ha jobban alszunk, könnyebben megbirkózunk a stresszel. De segít a koncentrálásban, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak vagyunk, ha kialudtuk magunkat. Nem csoda, hogy a napi rutinunkban és az érzelmi higiéniánkban előkelő helyen kell szerepelnie az alvásnak.

elements.envato.com

  1. Tápanyagban gazdag ételek

A mentális egészségünk és érzelmi higiéniánk javításához megfelelően kell táplálnunk az agyunkat. Számos olyan tápanyag van, ami hozzájárul a mentális egészségünkhöz és boldogabbak leszünk tőle hosszú távon:

  • Omega3-zsírsavakban gazdag ételek: lazac, szardínia, olajos magvak
  • A kávé is segíthet, hogy élénkebb legyen az agyműködésünk.
  • Antioxidáns tartalmuknál fogva a leveles zöldek is segítenek az agy egészségének megóvásában.
  • E-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaznak az olajos magvak, ami az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésében segít.
  • A teljes értékű gabona B6-vitamin-tartalma támogatja az örömhormon (szerotonin) termelődését, ami a kedélyállapotunkat nagyban befolyásolja.

 

  1. Az elegendő víz fogyasztása elengedhetetlen az érzelmi higiéniához

A mentális egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a vízfogyasztás. Az agyunknak ugyanis vízre van szüksége, hogy jól működjön. Tapasztaltuk már, hogy megfájdul a fejünk, ha kevés folyadékot iszunk. Ám más hátrányos következményei is vannak: csökken az agyunk kapacitása.

Jegyezzük meg jól: a víz boldoggá tesz! A megfelelő folyadékbevitel ugyanis a szerotonin termelődésének is az alapja, ez erősíti a mentális egészséget és érzelmi higiéniát.

elements.envato.com

  1. Törődjünk magunkkal

Senki más nem ismerhet úgy minket, mint saját magunk! Fontos, hogy tudatosítsuk a reakcióinkat, az érzelmi higiénia lényeges eleme, hogy ne csak értsük, de szabályozni is képesek legyünk a viselkedésünket, érzéseinket.

  1. Szeressük magunkat és legyünk elnézőek saját magunkkal

Ahhoz, hogy boldogok legyünk, fontos, hogy elfogadjuk saját magunkat

Ha megtanuljuk szeretni és tisztelni saját magunkat, máris közelebb jutunk a boldogsághoz. Nincs tökéletes ember, aki sosem követ el hibákat. A mentális higiénia elengedhetetlen része annak felismerése, hogy ezek a hibák az ajtót jelenthetik a fejlődéshez, fontos felismerésekhez az életünkkel kapcsolatban.

  1. A rendszeres testmozgás boldoggá tesz

Nagyon jó eszköz az elménk lecsendesítéséhez és a stressz oldására a testmozgás. A stresszhormon hatására ugyanis az izmok görcsösek és merevek lehetnek, ami fájdalmat okoz. Így nem csoda, ha nem érezzük boldognak magunkat.

Mivel nem vagyunk egyformák, mindenkinek más az a mozgásforma, ami segíti az érzelmi higiéniát és a boldogság elérését. Próbáljunk ki minél többféle sportot, hogy megérezzük, melyik van legjobb hatással a lelki egészségünkre és érzelmi higiéniánkra.

elements.envato.com

  1. Rendszeres meditáció és hit

Nem kell vallásosnak lennünk ahhoz, hogy átéljük a meditáció vagy ima jótékony hatásait. A mindfulness segítségével sokat tehetünk az érzelmi higiéniánkért. Ha tudjuk, hogyan csendesíthetjük el az elménket és szabadíthatjuk meg a felesleges gondolatoktól, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk.

  1. Csökkentsük a közösségi oldalakon töltött időt

Az okostelefon és a közösségi oldalak hatalmas stresszt okozhatnak, és észre sem vesszük. A doomscrolling szorongóvá tesz, míg a saját magunk másokkal való összehasonlítása a testképzavarok melegágya. Az érzelmi higiénia fontos része, hogy kritikusabban és sokkal kevesebbet fogyasszunk a közösségi oldalakból.

  1. Tudjunk segítséget kérni

Az érzelmi higiénia fontos eleme, hogy tudjunk segítséget kérni

Nem vagyunk egyedül a világban. Ha nem áll mögöttünk támogató család, barátok vagy munkatársak, fordulhatunk szakemberhez, pszichológushoz is segítségért, amikor úgy érezzük, elakadtunk és veszélybe került a mentális egészségünk.

elements.envato.com

  1. Erős kapcsolatok a mentális egészségért

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mentális egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a tartós emberi kapcsolatoknak. Ám ehhez az is kell, hogy aktívan törődjünk a barátságokkal, párkapcsolattal. Csak akkor tudnak boldogan működni ezek a viszonyok, ha mi is adunk, nem csak kapunk. 

Szükségünk van az érzelmi higiéniánk részeként olyan emberekre, akikben megbízunk, és akik bennünk is megbízhatnak. Gyakran túl közelről nézzük a problémákat ahhoz, hogy észrevegyük, mi gátolja a boldogságunkat. Ezek a kapcsolatok segíthetnek, hogy a nagy egészet is meglássuk.

  1. Tudjuk, mikor kell szünetet tartani

A boldogsághoz elengedhetetlen, hogy felismerjük: elfáradtunk. Az érzelmi higiénia egyik legnagyobb ellensége a kiégés. Így bármennyire is szeretjük a munkánkat, fontos, hogy kilépjünk néha a mókuskerékből és szabadságot kérjünk. Ez a mentális egészségünk és a boldogságunk kulcsa.

 

Borítókép: elements.envato.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!