Mire képes az orvosi méz?

Forrás: cukorbetegkozpont.hu
A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

A cukorbetegek sebei, fertőzései gondos ápolást igényelnek

A cukorbetegeknek nagyon kell figyelni a lábkörmök rövidre vágására, arra ügyelve, hogy a bőr ne sérüljön meg. Mosakodás után alaposan meg kell törölni a lábfejet, a lábujjak közét érdemes hintőporral is beszórni. Különösen résen kell lenni akkor, amikor sebek jelennek meg a testükön.

Még azokat a mindennapi, kisebb sérüléseket is komolyan kell venni, mint például a manikűrözéskor, pedikűrözéskor vagy borotválkozáskor keletkezett vágások. Jelentős figyelmet kell fordítani a talpon, a lábujjaknál, a bokánál jelentkező sebekre. Ha ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak, esetleg növekszenek, még alaposabb kezelés szükséges.

forrás: elements.envato.com

Az otthoni kezelés lépései a seb alapos kitisztítása, lemosása és sebfertőtlenítős kezelése. Enélkül megnyílhat az út a kórokozók előtt, amiből cukorbetegség esetén könnyen fekély alakulhat ki. Ha nem javul a seb állapota, fontos felkeresni az orvost, aki szükség esetén antibiotikumos kezelést rendelhet el, és ezzel párhuzamosan vagy akár önálló kezelésként is alkalmazhat mézes sebkezelést.  

Az orvosi mézet erre a célra termelik

A sebkezelés esetén alkalmazott méz nem ugyanaz, mint a fogyasztásra szánt élelmiszer, bár az igaz, hogy minden méz rendelkezik „gyógyító” képességgel, alacsony pH-juk és kb. 70%-os cukortartalmuk miatt.

Az orvosi mézet (vagy manuka mézet) azonban külön erre a célra termelik Új-Zélandon, mert az itteni méz magas metilglioxál tartalma miatt hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást.

Ezért a méz minden egyes aktív összetevője a gyógyítási célokat támogatja. A sebkezelésben, fekélykezelésben használt orvosi méznek 5 hatásmechanizmusa ismert:

  • sebtisztítás,
  • immunrendszer stimulálása,
  • kellemetlen szag megszüntetése,
  • gyulladáscsökkentő hatás,
  • antibakteriális hatás.

elements.envato.com

Mindennek eredményeként az orvosi méz – bár legismertebb felhasználási területe a diabéteszes lábon keletkező fekélyek kezelése – olyan esetekben is használható, mint az onkológiai eredetű sebek, a felfekvések, a traumás és műtéti eredetű sebek, az első- és másodfokú égési sérülések és természetesen bármilyen eredetű (artériás, vénás) fekélyek gyógyulásának elősegítése – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

Ettől különleges az orvosi méz

Az Új-Zélandon termelt Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották gyógyítási célokra, ugyanis hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Hivatalos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást.

A kutatások során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. A fő különbség a fogyasztási célú mézfajták és az orvosi méz között, hogy bár a bennük található hidrogén-peroxid miatt az előbbiek is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással (mikor a kaptárból kiveszik őket), ez a hatás nem tartós.

elements.envato.com

A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve az összetétele stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatására.

Az is minden mézfajtáról elmondható, hogy alacsony a pH-juk és kb. 70%-ban cukrot és 20%-ban vizet tartalmaznak, de a maradék 10%-ban jelentős különbségek mutatkoznak. Az egyik legfőbb előny, ami e téren az orvosi méznek tulajdonítható, a korábban már említett metilglioxál (MGO), ami az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható.

Az orvosi mézben található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet – hangsúlyozza Medgyesy doktor. – Cukorbetegeknek érdemes még azzal is tisztában lenni, hogy a mézes kötszer kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is használható, ami jelentős előny a kezelésben!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!