Ezért fontos, hogy sokszínűen táplálkozzunk!

Forrás: greendex.hu
Akár 300 ezer ehető és az ember számára tápláló növényfaj is élhet bolygónkon. Ennek ellenére az emberiség nagyjából 200 növényfajt fogyaszt, ezekből is csupán 3 (a kukorica, a búza és a rizs) adja a bevitt növényi kalória- és fehérjemennyiség több mint felét. De vajon miért nem eszünk többféle zöldséget és gyümölcsöt, és miért lenne fontos sokszínűbben táplálkozni?

Alig fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt

Gyakran halljuk, hogy a növényi alapú táplálkozás fenntarthatósági szempontból jóval kívánatosabb, mint az állati eredetű termékek fogyasztása. A túlzásba vitt húsevés ráadásul egészségtelen is. Arról viszont ritkábban beszélünk, hogy a mindennapokban szinte alig eszünk növényeket.

Az Eurostat 2017-es adatai szerint Magyarországon csak a lakosság 40%-a fogyaszt mindennap gyümölcsöt, míg a zöldségek tekintetében – abszolút sereghajtóként – ez az adat 30%. Közben a legfrissebb ajánlások már arról szólnak, hogy napi legalább 400–500 gramm nyers zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk.

forrás:elements.envato.com

Bármerre nézünk, számos adat támasztja alá azt a megállapítást, hogy messze kevesebb növényi élelmiszert fogyasztunk, mint kellene. Ebben az értelemben pedig nem is csak a fenntarthatóság, hanem bizony az egészségünk a tét.

Hányféle zöldséget ismerúnk?

Attól, hogy egy növény ehető, még egyáltalán nem biztos, hogy ízletes is. Az, hogy a nagyjából 300 ezer fajból mindössze 200-at fogyasztunk, azzal is összefügg, hogy ezek a hosszas szelekció és nemesítés nyomán ízletessé és könnyen termeszthetővé váltak.

A szomorú igazság azonban az, hogy az átlagpolgár fogyasztása még ettől a 200-tól is nagyon messze van. Étrendünk növényi eredetű része csupán néhány tucat zöldségre és gyümölcsre korlátozódik.

Hogy ez mennyire így van, annak bizonyítására nem kellenek sokatmondó statisztikai adatok, elég, ha megpróbáljuk felsorolni, hányféle növényt fogyasztottunk az elmúlt héten. De ne legyünk ilyen szigorúak: az elmúlt hónapban.

Már az nagy eredmény, ha valaki 25-nél többet fel tud sorolni. Persze mondhatjuk, hogy most épp tél van, nincs szezon, és ebben valóban van is valami, de a hosszú ellátási láncok korában, amikor télen is elérhető lényegében minden földi jó, ez egyszerűen nem igaz.

forrás:elements.envato.com

Ezzel nem azt sugalljuk hogy együnk télen paradicsomot és görögdinnyét, inkább azt, hogy még a nyári szezon csúcsán is igen beszűkült kínálatból válogatunk. És persze azt is, hogy aki nagyon szeretné, az télen is megtalálja a szezonális, sokszínű táplálkozás lehetőségét.

A sok önmagában nem elég, sokféleség is kell!

Nyilvánvaló, hogy legtöbbünknek a jelenleginél jóval több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania, lehetőleg minél többször nyersen. De az is fontos, hogy a fogyasztott növények palettája sokszínű legyen, hiszen a különböző termékeknek más és más az összetételük.

Egyetlen zöldség vagy gyümölcs sem biztosítja a szervezet egészséges működéséhez szükséges összes tápanyagot.

Bár azzal kezdtük, hogy a szupermarketekben viszonylag szűk a kínálat friss zöldségből és gyümölcsből, egyre több lánc fektet nagyobb hangsúlyt a sokszínűségre. A kísérletezést, az új vagy eddig ritkán fogyasztott termékek beemelését el lehet kezdeni itt és most.

forrás:elements.envato.com

A logikus következő lépés pedig a piacon történő vásárlás lehet. A termelőknél, illetve a termelői piacokon ma már gyakran lehet találkozni szokatlan új fajtákkal, esetleg a köztudatból és a konyhákból már kiveszett tájfajtákkal is, melyek mind tovább színesíthetik az étrendünket.

Érdekes, néha szokatlan ízekkel találkozhatunk, ha elkezdünk ismerkedni az ehető vadnövényekkel. Ha van kiskertünk, akkor kísérletezhetünk mára eltűnőben lévő zöldségekkel is, gyümölcsfáink pedig lehetnek tájfajták, melyek mind egyedi tulajdonságú és ízű termést hoznak.

Így ehetünk több zöldséget!

forrás:elements.envato.com

  • Mindig legyen szem előtt némi zöldség és gyümölcs, így nagyobb eséllyel kívánjuk meg őket!
  • Készítsük elő a gyümölcsöket! Ha megmossuk és felaprítjuk őket, jó eséllyel el is fogyasztjuk.
  • A szivárvány minden színében léteznek zöldségek és gyümölcsök. Válasszunk minden vásárlásnál más színűeket!
  • Krumpli vagy rizs helyett válasszunk más zöldséget köretnek!
  • Ha szoktunk tízóraizni vagy uzsonnázni, ezentúl ne szendvicset, hanem zöldséget vagy gyümölcsöt majszoljunk!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!