Számoljunk le a gyötrő macskajajjal!

Fáj a fejünk, émelyeg a gyomrunk és még mindig azt érezzük mintha egy folytonosan keringő ringlispílen ragadtunk volna? Ebben az esetben, be kell vallanunk magunknak, hogy bizony a mértékletes alkoholfogyasztást nem sikerült betartanunk. Az óévbúcsúztató party remek hangulata után keserves a másnaposság. Vessünk véget mihamarabb a kínzó tüneteknek és lendüljünk újra csúcsformába! A siker néhány praktikán, a természet kínálta gyógyító lehetőségeken és nem utolsó sorban rajtunk áll!

Mi okozza a túlzásba vitt italozás utáni rosszullétet, népies nevén a gyötrő macskajajt?

Az elfogyasztott alkoholt szervezetünk lebontja, de ennek során káros anyagok is termelődnek. A máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja, ami az agyat is károsítja. Ez toxikus vegyület, ám ennek köszönhető az, hogy késleltetve érezzük másnaposság tüneteit. Akkor fejti ki hatását, mikor már nem iszunk, az alkohol már lebomlott bennünk.

elements.envato.com

A másnaposság jellemző tünetei a gyomorpanaszok és a hányinger azért vannak, mert az alkohol hatására a gyomorsav túltermelődik. Az alkohol pedig, amúgy is irritálja a gyomorfalat. A májat az alkohol bontásának folymata erőteljesen leterheli, ezért a glükóz termelése csökken. Ám mivel ez adná a sejteknek az energiát, fáradtság érzet is párosul a kellemetlen tünetek sorához.

Tudni illik, az alkoholfogyasztás megzavarja az alvás természetes fázisait is, emiatt alvás közben, nem teljes a regenerálódás folyamata. A másnaposság során étvágytalansággal és dehidratáltsággal is számolni kell.

Nagyanyáink tapasztalásain alapuló bölcseletek szerint is cselekedhetünk. Úgy vélték, az éjszakai mulatozás után, a méz a leghatásosabb csodaszer a macskajaj ellen. Segíti a szervezetbe került alkohol toxikus tartalmát ártalmatlan melléktermékre bontani.

A méz a fruktóz (gyümölcscukor) tartalmának köszönhetően a toxikus anyagokat képes tökéletesen lebontani egyszerű ecetsavvá. Általa jelentősen csökken a másnaposság időtartama. Emellett káliumot és nátriumot is tartalmaz, ami szintén támogatja a szervezetet a mérgek lebontásában.

Áldásos ilyenkor (is) C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztani! A grépfrút, a pomelo, a mandarin, a narancs vagy a kivi, mind tökéletes választás ahhoz, hogy hamar túllendüljünk a kellemetlenségeken. Ha szeretjük a limonádét, akkor készíthetünk másnaposság űző, jolly joker italt is: facsarjunk ki egy citromot, adjunk hozzá mézet, szénsavmentes vizet és kortyoljuk el!

forrás:elements.envato.com

Mit tehetünk még, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és hamar átlendüljünk ezen a korántsem szerethető állapoton? Gyógyuljunk a természet ereje által!

Citromfű és a mezei kakukkfű a kínzó fejfájás ellen

Mindkét gyógynövény nagyon hatásos a másnaposság kellemetlen tünete, a fejfájás ellen. A citromfű az egész szervezetre és a háborgó gyomorra is nyugtatólag hat, a mezei kakukkfű pedig görcsoldó hatása révén, a citromfűvel vegyítve enyhíti a makacs fejfájást. Készítsünk a két gyógynövényből 1:1 arányú teakeveréket, ebből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig majd szűrjük le. Egy nap 1-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.

Angyalfű vagy angelikagyökér

Az angelikagyökér gyomorerősítő, nyugtató hatást gyakorol a tápcsatornára, segíti a máj működését, javítja a keringést. Teáját egy kávéskanál gyökérből készítsük, amelyet 2 dl vízzel 15 percig főzzünk. Ebből 1 csészével igyunk meg.

Sárga tárnics

A sárga tárnics gyökere évezredek óta fontos étvágygerjesztő, emésztést serkentő, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő és erősítő hatású gyógyfű. Teája kiváló májvédő. Roborálja az alkoholfogyasztás miatt megterhelt májat, rendezi a háborgó gyomrot. Gyógynövény-szaküzletben hozzájuthatunk a tinktúrájához, napi 3-5 cseppet fogyasszunk belőle vízben oldva étkezés előtt.

A szédülésre és a hányinger ellen bátran vessük be a gyömbért!

A gyömbér segít a hányinger csillapításában és a gyomorpanaszokra is kedvezően hat. Mérsékli a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat és a kótyagos fejérzetet. Készítsünk belőle is teát, egy ujjnyi gyömbért reszeljünk le majd forrázzuk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és igyuk meg. Napi 1-3 csészével is fogyaszthatunk.

elements.envato.com

Egy nagy tányér húsleves vagy a vitathatatlan adu ász, a savanyú káposztával dúsított korhelyleves tökéletes választás a fájó gyomorra! A leves elfogyasztásával pótolhatjuk azt a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkohol miatt veszített a szervezetünk.

Népi megfigyeléseken alapszik, hogy az uborkalé is enyhíti a másnapos tüneteket, segít, hogy mihamarabb visszanyerjük vitalitásunkat.

Az egészségügyi sétát a szabad levegőn semmiképp sem hagyhatjuk ki! Azzal csak ártunk magunknak, ha egész nap ágyban fekszünk, és ki sem mozdulunk otthonunkból. A friss oxigén segít testünknek a regenerálódási folyamatban!

Jó egészséget mindenkinek! Jövőre legyünk tudatosabbak szilveszter éjjel. A mértékletes alkoholfogyasztás ugyanis a legtökéletesebb ellenszere a kinzó macskajajnak!

 

Borítókép:elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!