Éld meg te is a friluftsliv életstílust!

Forrás: Marie Claire
Norvégia az egyik legboldogabb ország a világon. Az ENSZ Világ boldogságról szóló 2023-as jelentésében a hetedik helyre került, míg két városa, Bergen és Oslo is a világ tíz legboldogabb városa között van. De mi lehet az északi nép titka? Friluftslivnek hívják, és a lényege, hogy merülj el a természetben!

A frifluftsliv, ez a fajta a életstílus a norvég nemzeti identitás része. A szót magát Henrik Ibsen alkotta meg egy 1859-es versében, a koncepció azonban ennél is régebbi.

A szó szerinti fordítása „szabad levegős élet”, Ibsen viszont a természettel való spirituális kapcsolat leírására használta.

A modern norvégok számára pedig azt jelenti, hogy különböző programokat csinálnak odakint, ugyanakkor van egy mélyebb jelentése is: relaxálást a természetben és egy közös kultúrában osztozást, ami boldogabbá tesz.

elements.envato.com

Mit is takar ez pontosan?

A friluftsliv nem egy konkrét aktivitást jelképez, ami egymagában tenne boldoggá. Kirándulás az erdőben, kajakozás a fjordok között, síelés a hegyekben – ezek mindegyike része a friluftslivnek, ahogy akár a termésgyűjtés vagy egyszerűen csak üldögélni az erdőben is lehet friluftsliv.

„A célunk, hogy mindenki részt vehessen benne, fizikai és pszichés képességtől és vagyontól függetlenül” – mondta Bente Lier, a Norsk Friluftsliv szervezet főtitkára. Az egyesületnek 500 különböző szabadtéri klubból érkezően több, mint 950 ezer tagja van.

Ebből is látszik, hogy a norvégoknak döbbenetesen nagy százaléka (83, hogy pontosak legyünk) érdeklődik a friluftsliv iránt. 77 százalékuk heti, 25 százalékuk szinte napi rendszerességgel töltenek el időd a szabadban.

„Még a kisgyerekek is kint alszanak a babakocsijukban télen is. Hiszünk a friss levegőben” – magyarázta Lier. Az ovisok az idejük 80 százalékát odakint töltik, az iskolásoknak pedig rendszeresen szerveznek kirándulásokat a természetbe, ahol tábortüzet is gyújtanak.

elements.envato.com

Mik az előnyei?

A friluftsliv jó hatással van a fizikai egészségünkre, mivel gyakran valamiféle mozgásformát is magába foglal. De a mentális előnyei is épp ilyen fontosak.

Kutatások kimutatták, hogy ha zöld környezetben vagy, az csökkenti a szorongást és javítja az agyműködést. A norvégok 90 százaléka elmondta egy 2020-as felmérésben, hogy jobb hangulatban vannak és sokkal nyugodtabbak, boldogabbak, miután eltöltöttek némi időt a természetben.

A Volda Egyetem professzora, Helga Synnevåg Løvoll szerint a jóléthez vezető öt dokumentált módszer (azaz: „kapcsolódj”, „legyél aktív”, „legyél figyelmes”, „ne hagyd abba a tanulást”, „adj”) elérhető a friluftslivvel.

Az előnyeit pedig akkor is érezni fogod, akár egyedül, akár csapatban mész a szabadba. „Időt tölteni a természetben, akár csak egy séta, akár többnapnyi campingezés formájában segít eltávolodni a mindennapoktól, és könnyebben váltunk nézőpontot” – tette hozzá. 

Hiába töltenek el esetenként napokat az erdőben vagy a hegyekben, a norvégok tiszteletben tartják az élővilágot. Nem szemetelnek, védik a környezetet, és egyébként egymást is. Mindenki addig megy és annyit csinál, amennyit bír úgy, hogy közben nem teszi tönkre a természetet.

elements.envato.com

Hogyan tudsz te is részt venni a friluftslivben?

Ez az életstílus nem évszakfüggő. Télen ugyanúgy gyakorolhatod a friluftslivet, mint nyáron. A norvégok a hideg ellenére is elmennek sífutásra, a havon is mehet a hegyi kerékpározás.

Aztán ott van a jégkorizás, a jéghalászat a befagyott tavakon, de simán vesznek jeges fürdőket is, vagy mennek el kutyaszántúrákra. Szeptember közepétől április közepéig engedélyezett a tábortűzrakás, így ezt is a téli időszakban élvezik.

Ezek közül néhány programra itthon is van lehetőségünk, viszont egyrészt nem mindre, másrészt nem mindenki él közvetlen erdőközelben.

Hogyan oldható meg a friluftsliv, ha nem élsz a vadon szomszédságában? „Nem kötelező erdőbe menni, meglátogathatsz egy parkot is. Nem kell hosszan vagy gyorsan gyalogolnod, a lényeg, hogy ott legyél. Ülj le egy kőre, hallgasd a madarakat, nézz körül és találd meg a gyökereidet” – tanácsolta Lier.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!