Tartsa kordában az asztmát télen is!

Forrás: tudokozpont.hu
Az időjárás változása, a hőmérséklet-ingadozás, a köd vagy a száraz, szeles, hideg levegő súlyos panaszokat, akár életveszélyes állapotot is előidézhet az asztmás betegeknél. A hideg időben végzett kültéri fizikai tevékenység vagy sportolás kettős nehézséget jelent ilyenkor a légutaknak, hiszen a hideg és a mozgás is gyorsítja kiszáradásukat, ami növeli a roham kialakulásának kockázatát.

Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy az asztmásoknak négy fal között kellene tölteni a hideg, téli hónapokat.

A hideg levegő okozhat asztmás rohamot?

"A téli időszakban a már eleve érzékeny, sokszor gyulladt hörgőrendszer még intenzívebben reagál a hideg, száraz levegő belélegzésére, ami kiszárítja a légutakat, azok beszűkülését okozhatja, és köhögést és légszomjat vált ki" – mondja dr. Potecz Györgyi, aki azt javasolja az asztmás betegeknek, hogy ha hideg időben gyakran jelentkeznek asztmás tüneteik, keressék fel mihamarabb kezelőorvosukat, hogy egy új kezelési tervet alakíthassanak ki. 

forrás:elements.envato.com

Így óvja egészségét télen!

Annak érdekében, hogy a hideg levegő ne okozzon asztmás fellángolást, Potecz doktornő az alábbiakat javasolja az érintetteknek:

  • Tájékozódjék a levegő minőségéről, különösen az ősz és a téli fűtési időszakban, hiszen a fűtés miatt levegőbe kerülő légszennyező anyagok könnyen asztmás tüneteket válthatnak ki.
  • Szoktassa hozzá szervezetét a hideghez! Kezdje rövidebb sétákkal, és fokozatosan emelje a szabadban eltöltött időt!
  • Indulás előtt mindig melegítsen be! Kültéri sportok esetében a legalább 10-15 perces, alacsonyabb és magasabb intenzitású gyakorlatokat kombináló bemelegítés csökkenti a légutak válaszkészségét, ezzel a befulladás veszélyét.
  • Fedje el a száját és az orrát kendővel vagy sállal, hogy párás meleg levegőt lélegezhessen be! Ha tud, figyeljen arra, hogy az orrán keresztül lélegezzen, mert ez segíti a levegő felmelegedését! A szájlélegzés miatt könnyen kiszáradhat a torka, ami asztmás rohamhoz vezethet.
  • Egyes vizsgálatok szerint kültéri sporttevékenységek esetén hasznos lehet az orrtapasz is, ami az orrcimpák megemelésével mechanikusan javítja az orrjáratok átjárhatóságát, így késleltve a szájlégzésre váltást.
  • Ha korábban terhelésindukált panaszokat tapasztalt, konzultáljon kezelőorvosával, aki rohamoldó készítményeket javasolhat, hogy megakadályozza a tünetek kialakulását. A felírt készítmény mindig legyen kéznél!
  • Intenzív mozgás és fizikai tevékenység után ne feledkezzen meg a fokozatos levezető mozgásról sem, amivel mérsékelheti a légutak hirtelen felmelegedését. A befulladás sokszor a hideg levegőről a meleg térbe való belépéskor jelentkeznek, amit a meleg levegő ödémát okozó hatása idézhet elő.
  • Jól kontrollált asztmás betegeknek általában nem szükséges a kedvezőtlen környezeti feltételek kerülése. Ha azonban a hideg, száraz idő, az alacsony páratartalom fellángolást okoz, hasznos lehet, ha kerüli a nagy intenzitású, szabadtéri fizikai tevékenységeket ebben az időszakban. 

forrás:elements.envato.com

Nem kell, hogy a betegség határozza meg az életét!

"Az asztma az esetek döntő többségében jól kezelhető, nem kell, hogy az érintettek mindennapjait a betegség miatti szorongás határozza meg! Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás és fizikai aktivitás javítja az asztma kontrollját, a tüdőfunkciót és az általános életminőséget.

Fontos azonban, hogy rendszeresen megjelenjünk a kontrollvizsgálatokon tüdőgyógyászunknál, a gyógyszereket pedig a szakorvos által előírtaknak megfelelően alkalmazzuk!" – hangsúlyozza a Tüdőközpont orvosa.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!