Túlélés helyett éljük meg a karácsonyt!

Az adventi ünnepvárás időszakát hajlamosak vagyunk feszültséggel teli rohanásként megélni, arról nem is beszélve, hogy aztán a végén úgy érezzük: a karácsonyon, mint egy gyorsvonaton utazva, sebesen átrobogtunk. Próbáljuk meg másként, lassuljunk le, és éljük át a szeretet ünnepének valós üzenetét!

A saját érzéseinkre figyeljünk, ne külső elvárások szerint viselkedjünk!

A karácsonyi készülődés során ne azt érezzük, mintha egy maratoni versenytávot kellene lefutnunk, méghozzá kitűnő időre, mert akkor a túlhajszoltság okán éppen az ünnep idejére marad el a meghitt, békés, örömteli érzés. Merengjünk el egy pillanatra azon az állandó körforgáson, miszerint a természetben rend van.

A téli időszak az állat - és növényvilágban a lassulás ideje. Alaptermészetünkből, a belső harmóniánkhoz történő ragaszkodásunkból adódóan mi is lassulásra, elcsendesedésre vágyunk ilyenkor.

elements.envato.com

Éppen ezért a karácsonyt megelőző sütés-főzés, a kötelező „ide szaladunk és oda rohanunk”, a több irányból felénk áradó elvárások iránti megfelelési kényszer teljesen idegen síkra tereli az ünnepet. Mindez abszolút ellentmondásban áll a karácsony szellemiségével.

Ahhoz, hogy a szeretet ünnepére a szavak valódi jelentéstartalmával összhangban készülhessünk, meg kell akadályoznunk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a stressz. Helyezzük előtérbe azt, amit valóban lényegesnek érzünk, és minden más területen érjük be az „elég jó”-val.

Ne vállaljuk túl magunkat, indokolt esetben kérjünk segítséget!

Fontos, hogy delegálni tudjuk a feladatokat, vagy egyszerűen hagyjunk ki valamit a feladatlistáról. Ha mindent alaposan megterveztünk, és mégis folyton rohanunk, valószínűleg túl sokat vállaltunk. Meg kell tanulnunk határt szabni. Nem a hatfogásos menüsor és az elkészített százféle sütemény a lényeg! Forduljunk önmagunk felé is szeretettel!

Az énidők beiktatása testi és mentális egészségmegőrzésünk érdekében különösen lényeges az adventi időszakban (is), a mi és környezetünk javát egyaránt szolgálja. Nem kell nagy dolgokra gondolni: lágy zene, séta a természetben, lazító fürdő, esti bekuckózás egy forró teával és egy remek könyvvel.

elements.envato.com

Az olvasás gyógyír, belehelyezkedni egy történetbe mindig varázslatos, kizökkent a mindennapok mókuskerekéből, kitűnő stresszoldó, segít máshová helyezni a fókuszt.

Étkezésünkre, tápanyag- és vitaminbevitelünkre különösen figyeljünk!

Ahhoz, hogy fizikálisan is bírjuk, energikusabban oldjuk meg a feladatokban bővelkedő, előttünk álló heteket, fogyasszunk könnyed fogásokat. Ne terheljük túl a szervezetünket, az épp elég lesz a karácsonyi menüsor alkalmával.

Régi és új hagyomány

Ami szívünkhöz közel álló hagyomány a karácsony ünneplésekor, azt vigyük tovább. Legyen merszünk kirostálni azt a szokást, amelyről úgy érezzük, már nincs helye a jelenlegi életünkben, és teremtsünk újat. A hagyományoknak meghatározó szerepük van a család összetartó erejében.

elements.envato.com

Tegyünk azért, hogy „igazibb” ünnepi élményben lehessen részünk!

A gyermekkor karácsonyaira legtöbben csodaként emlékszünk. Az azóta eltelt években sokat változott a világ, s benne mi is változtunk. A régi karácsonyok hangulatára gondoljunk nosztalgiával, idén pedig szívünket töltse el a hála érzése, amiért azokkal lehetünk minőségi együttlétben, akiket szeretünk.

Törekedjünk ezekre, és garantáltan boldogabb ünnep elé nézünk!

 

Borítókép:elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!