Gyógynövényekkel a férfiak ápoltságáért!

Forrás: Sajtóközlemény
A nők bőrápolásáról rengeteg szó esik, a férfiak esetében azonban ez a téma nem szerepel kiemelt helyen, holott az erősebbik nem is egyre jobban ügyel arra, hogy bőrük minél tovább egészséges és feszes maradjon. Ráadásul a férfiak esetében más-más aspektusokra kell ügyelni bőrápolásnál, mint a nőknél.

Férfi bőrápolás

A férfiak legtöbbször eleinte az édesanyjukra, majd a feleségükre támaszkodnak, ha illatszerekről vagy bőrápolásról van szó. Az utóbbi években ugyan egyre nyitottabb az erősebbik nem is a megfelelő bőrápolásra, a termékek között azonban még mindig nehezen igazodnak el.

A szakember szerint ráadásul a legtöbben csak akkor foglalkoznak komolyabban a bőrükkel, amikor már panaszaik is vannak, esetleg átestek egy bőrbetegségen. „Az irharétegben a zsiradék-tartalom a férfiaknál nem annyira magas, mint a nőknél. Ezzel szemben erősebb a kollagéntermelésük és a bőr tónusát fokozó anyagcseréjük a bőrben.

Ez azt jelenti, hogy ha vigyáznak rá, sokáig jól tonizált és feszes maradhat a bőrük. Mivel általában sokat sportolnak és gyakran tartózkodnak a szabadban, ezért fontos, hogy 40 éves kor körül, amikor a kollagén-termelés lassul, kellően jól hidratálják és táplálják a bőrüket.

Ebből a szempontból a férfiak kifejezetten szerencsések, mert a nők esetében ez az időszak már 32-35 éves koruk körül elérkezik” - fejtette ki Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

forrás:elements.envato.com

A szakértő arra is kitért, hogy a férfiaknak is kiemelten fontos, hogy olyan bőrtápláló anyagokat használjanak magukon, amelyek a napfény okozta ártalmaktól és egyéb környezeti stressz okozta hatásoktól óvják a bőrt, ezekre pedig a natúr, gyógynövényeket és csak természetes anyagokat tartalmazó termékek a legmegfelelőbbek.

Nagyon jó választás lehet már negyven éves kor felett a férfiaknak, a barna szárnyas moszat, a zöld maláta, a havasi gyopár antioxidánsokban gazdag kivonata, a zöldtea-kivonat, a bíbor kasvirág vagy a cickafarkfű kivonata, de jót tesz a bőrüknek a vetiver illóolaja is.

A kamilla és az aranyvesszőfű kivonat mellett az orvosi zsálya, a jojoba és a makadámia, valamint a mandula-olaj és a shea vaj is nagyon jó szolgálatot tesznek a férfibőrnek. Sokat tehetnek az ápoltságukért, ha after shave-eket, arcbalzsamokat, szemkörnyékápolókat rendszeresen alkalmaznak, amelyekben hyaluronsav, az aloe hatóanyagai, aszkorbinsav, és shea vaj is van.

Az antioxidánsokban gazdag termékeket részesítsék előnyben, például a ginkgo, a zöld tea, a reishi gomba és az aranyvesszőfű kivonata sokat segíthet a rozácea, vagyis az apró seprűvénák megelőzésében” - magyarázta Dr. Gyovai Viola.

A férfiaknál elsősorban a borotválkozás veheti igénybe jobban az arcbőrt, a szakember szerint azonban ebben az esetben is nagyon sokat segíthetnek a gyógynövények.

forrás:elements.envato.com

Mindenképpen bőrkímélő termékek használatát javaslom, amelyek nem túl erős zsírtalanító tulajdonsággal rendelkeznek. Célszerű az alkohol és SLS tartalmú bőrtisztító és borotvahabok kerülése. A borotvahabban vagy borotválkozógélben a teafa-olaj, az eukaliptusz-olaj, a cédrusolaj és a szantálfa illóolaja segíthet elérni a megfelelő bőrhigiénés állapotot. 

Az édesgyökér kivonata, a panthenol, és az E-vitamin segít a bőrnyugtatásban, de szakáll-selymesítő termékeket is érdemes natúr kiadásban választaniuk, mert ezek paraffin-olaj és szintetikus illatanyagoktól mentesek." - tette hozzá. 

Kiderült, érdemes arctisztító habot választani, mely például azért is gazdaságos, mert a kamasz fiúk bőrének tisztítására is kiváló, ugyanakkkor borotválkozáshoz is használható és jó, ha tartalmaznak olyan bőrnyugtató illóolajokat mint a verbena, vagy az aranyveszőfű. 

forrás:elements.envato.com

A szakember a borotválkozás mellett a dezodorok esetében is azt javasolja a férfiaknak, hogy gyógynövény-alapanyagú alumíniumsóktól mentes bio-termékeket válasszanak.

De akár ajakír is kapható már bio változatban, ami a téli hidegben különösen fontos a száj hidratáltságához és a kicserepesedés megelőzéséhez, a szintetikus illatoktól és paraffin viaszoktól mentes megoldást biztosít.

A szőrtüszők gyulladása szokott visszatérő probléma lenni a férfiak esetében a rendszeres borotválkozás miatt. Ebben segíthet például egy cickafarkfű-tartalmú bio after shave vagy a reishi (ganoderma) gomba kivonatát is tartalmazó gél, amit esténként célszerű alkalmazni ezeken a területeken.

Tusfürdőből is célszerű a bőrkiszáradás elkerülése érdekében természetes anyagokat tartalmazó, SLS-mentes terméket választani. Dezodorokban a zöld ribizli hatóanyaga, az orvosi zsálya és a shea vaj segít a bőr hidratáltságában, nyugtatásában, ami az érzékeny bőrű és a hónaljukat borotváló férfiaknál jól alkalmazható” - sorolta a biológus.

forrás:elements.envato.com

Természetes hatóanyagok a kopaszodás ellen

A férfiak esetében az egyik legkényesebb pont a hajritkulás, erre ugyanis sokan hajlamosak, ám természetes hatóanyagokkal ennek megelőzésében vagy mérséklésében is sokat tehetnek.

„Akinek korán kezd ritkulni a haja, olyan hajtápláló gélt javasolnék, amit két hajmosás között kell felvinni a fejbőrre, majd 15-20 percig rajta kell hagyni. Ezután kúraszerűen először egy rozmaring-reishi regeneráló sampon használatát javaslom, majd a későbbiekben a hajnövekedés támogatására egy rendkívül közkedvelt natúr Kávé-goji sampont.” - osztotta meg Dr. Gyovai Viola. 

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!