Készüljünk fel tudatosan a téli bőrápolásra!

Rövidebb nappalok, szomorkás, borongós idő, hűvös szél, csípős hideg, kevés napfény: ezek jellemzik napjainkat a tél beköszöntével. Ezen tényezők külön-külön és együtt is negatívan befolyásolhatják a hangulatunkat, a testünk, a bőrünk állapotát.

Az ősz utolsó hónapja ideális időszak arra, hogy felkészítsük mind a lelkünket, mind a testünket az előttünk álló kihívásokra. A témában szakértőként segítségül hívtuk Hekeli Judit Anna kozmetikust, életvezetési tanácsadót, trénert.

Hekeli Judit Anna (Forrás: a szerző)Mit tehetünk a téli optimális bőregyensúly elérése érdekében?

A legfontosabb feladatunk a nyári napsugárzás okozta fénykárosodás enyhítése, illetve azon bőrproblémák megoldására irányuló kúrakezelések alkalmazása, amelyeket az évnek csak ebben az időszakában lehet elvégezni biztonságosan, magas fényvédelem mellett.

Ezen eljárások mindig a bőr hámlasztásával kezdődnek, melyek kihasználják a növények adta áldásos lehetőségeket.

A mechanikai peelingek körében jó szolgálatot tehet a cukor, a különböző magőrlemények, de itt kell megemlíteni a gyémánt erejét is, mint a jelenleg egyik leginnovatívabb és leghatásosabb mechanikai hámlasztási eljárást.

Milyen kezeléseket és otthoni ápolást vethetünk be?

Álláspontom szerint a mechanikai peelingek az otthonápolási rutinunk nélkülözhetetlen elemei. Kozmetikusként a kezelések során a biológiai peelingek is nagy hasznomra válnak, mely során savak (gyümölcssavak) szakszerű és körültekintő alkalmazásával érhetjük el a bőr elhalt hámsejtjeinek eltávolítását.

A különböző gyümölcsökből (ananász, papaya) nyert enzimek felhasználásával a kémiai peeling is az őszi/téli kozmetikai fegyvertár nélkülözhetetlen része.

forrás:elements.envato.com

Miután beazonosítottuk akár az életmódunkból, akár genetikai sajátosságokból, vagy az életkorunkból, esetleg a stresszes állapotunkból adódó bőrhibákat, szakemberrel konzultálva, egyénre szabott megoldásban bízhatunk.

Bőrünk nagyon érzékeny „műszer”, egy lelki vívódás, testi betegség vagy akár csak egy stresszesebb állapot is tetten érhető rajta.

Melyek azok a gyógynövények, amelyeket mind a belsőnk, mind a külsőnk jóllétéért alkalmazhatunk?

Egy átlagember bőre körülbelül két négyzetméter. Fontos szervrendszer, így a környezeti hatásokkal szemben megfelelően kell kialakítanunk az optimális védekező stratégiát.

A téli időszakban a bőrünk barrier (védekező) rétege könnyen sérül, elvékonyodik, ezért úgynevezett cold krémeket, ceramidtartalmú készítményeket érdemes használnunk, hogy védekező képességét ideális szinten tartsuk.

Az alkalmazható növények közül első helyre tenném a levendulát, mely mind belsőleg, mind külsőleg hatásos.

forrás:elements.envato.com

Egy illatos levendulatea a hangulatunkra hat jótékonyan, az arcunkra kenve (krém textúrában) pedig bőrállapotunk egyensúlyba hozására szolgál. Illatánál fogva hat az agyunk limbikus rendszerének azon részére, amely a harmonikus, jólléti állapotokat keletkezteti.

A másik őszi sikernövény a rozmaring, amely mára kinőtte csupán fűszernövény jellegét. Külsőleg olaj formájában összetevőként gazdagíthatja a kozmetikumokat.

Egy rozmaringgal meghintett sült sütőtök pedig - a kulináris élményen túl - élettani szempontból is áldásos. Remek vitaminbomba: béta-karotinban, C-vitaminban gazdag, belülről táplál. Nem beszélve arról a csodás illatról, ami a fűszeres sütőtöknek köszönhetően körbelengi az otthonunkat.

Milyen természetes összetevőket érdemes télen választanunk?

A borostyánolaj, a rozmaringolaj, a csípős paprika olaja és a fahéj házasítása is remekül működik, a cellulit ellen bátran válasszuk.

A körömvirág is említendő, melynek sárga színe a napsütést idézi, erős gyulladáscsökkentő, hámosító hatása okán több bőrproblémát hatékonyan orvosolhatunk vele.

forrás:elements.envato.com

Nem utolsó sorban a magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalommal bíró rózsát említeném harmonizáló, hidratáló tulajdonsága miatt a gondos és tudatos bőrápolás megválasztásánál.

Télen előtérbe kerülnek a tápláló, gazdagabb textúrájú krémek, továbbá személyes kedvenceim a magyar gyógyvizek, melyek magas ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, így szépen gyógyítják bőrünk hiányállapotait.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!