Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Forrás: sajtóközlemény
A nyári hónapokban hajlamosak lehetünk megfeledkezni a légutakat érintő megbetegedésekről, de most már beköszöntött az ősz, és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság. A megelőzés lehetőségeiről egészségügyi szakemberrel is konzultálhatunk.

A pneumococcus baktérium okozta fertőzés akár komoly veszélyt is jelenthet

A légúti fertőzések időszakában tartsunk távolságot a tüneteket mutató emberektől. Betegen ne menjünk közösségbe. Lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket és ügyeljünk a higiéniára, mely magában foglalja például a rendszeres kézmosást, felületek fertőtlenítését.

forrás:elements.envato.com

Ha pedig krónikus betegségünk van, érdemes rendszeres orvosi konzultációra járni. A megelőzésre való odafigyelés mellett azonban lehetőség szerint élvezzük ki a hűvösebb hónapok kínálta élvezeteket is.

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül az új típusú koronavírus, az influenzavírus vagy a légúti óriássejtes vírus (RSV) önmagában is veszélyes lehet és fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a népesség több csoportjára.

E vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális társfertőzések, amelyek a betegség lefolyását súlyosabbá tehetik. Az influenza esetek több mint 35%-ban alakulhatnak ki kórházi kezelést igénylő bakteriális társfertőzések, mint például a pneumococcus baktérium okozta bakteriális tüdőgyulladás.

forrás:elements.envato.com

A pneumococcus baktérium számos betegség okozója lehet, főleg az idősek és a csecsemők, kisgyermekek körében. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed. A baktériumot az óvodás korú gyermekek tünetmentesen is hordozhatják az orr-garat nyálkahártyáján.

Gyengébb immunrendszer esetén, például időseknél vagy krónikus betegeknél, illetve egy influenza vagy RSV fertőzés után a baktérium megfertőzheti a tüdőt, ezzel egyes esetekben tüdőgyulladást okozva, vagy bizonyos esetekben a véráramba kerülhet, és ott súlyos betegségeket – agyhártyagyulladást, vérmérgezést, és ezek együttes előfordulását – is okozhat.

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának gyakorisága 50 éves kortól emelkedhet az immunrendszer öregedése és a krónikus betegségek kialakulása miatt.

forrás:elements.envato.com

A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényelhet. Veszélyeztetett korosztályhoz tartozónak számítanak a 65 évnél idősebbek, akiknél a pneumococcus-fertőzés súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A pneumococcus által okozott fertőzések előfordulása, a szövődmények esetleges súlyossága, vagy a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája miatt bizonyos életkorban és állapotokban fontos lehet a megelőzés, így például a védőoltások alkalmazása, melyek segíthetnek a megelőzésben.

A pneumococcus elleni oltás javasolt: 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek, krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: többek között tüdő (COPD, asztma) -, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunsérülteknek, dohányosoknak, valamint léphiányosoknak.

forrás:elements.envato.com

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni. Az oltások pedig nemcsak a betegségek kialakulását segíthetnek megelőzni, hanem felvételükkel a körülöttünk élőkért is, ezzel saját egészségünkön túl, szeretteink, ismerőseink jóllétéért is tehetünk. Védőoltás felvételével csökkenthetjük a fertőzés terjedésének kockázatát a családtagok, iskolatársak vagy kollégák, barátok, szomszédok és a közösség más tagjai körében is.

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!