Legyen prioritás a szűrés!

Forrás: Sajtóközlemény
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai alapján, az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nők körében. 2020-ban becslések szerint világszerte 2,3 millió nőt diagnosztizáltak mellrákkal és 685.000-en vesztették életüket a betegség következtében. Habár a mellrák minden 4. nőt érint világszerte és minden 6. daganatos halálesetért felelős, időben felismerve jó eséllyel gyógyítható.

Legyen prioritás az önvizsgálat és a mammógráfiás szűrés!

Mindenkit arra buzdítunk, hogy szánjon időt önmagára és egészségére, minden hónapban végezzen emlőönvizsgálatot és legalább 2 évente vegyen részt mellrákszűrésen.

Magyarországon 2020-ban 7565 új megbetegedést diagnosztizáltak, és több mint 2000-en vesztették életüket mellrákban. Ez a drasztikus szám jó eséllyel csökkenthető lenne, ha a nők rendszeresen végeznének önvizsgálatot és részt vennének az ajánlott szűrésen.

elements.envato.com

Fontos leszögezni, hogy a rákos megbetegedések gyakran csak már előrehaladott stádiumban okoznak szemmel is jól látható, és érezhető tüneteket, míg a mammográfiai vizsgálat képes kimutatni már az 5 mm nagyságú, kézzel nem tapintható korai elváltozást is.

Klinikai tanulmányok szerint átlagosan 3 éve van jelen a testünkben az a daganat, amelyet orvosi vizsgálatokkal már fel lehet ismerni, azok a csomók, amelyeket pedig már mi magunk is észre tudunk venni, valószínűleg még hosszabb ideje vannak velünk.

Pontos adatokat nem lehet megállapítani, hiszen a daganatok kitapinthatósága nagymértékben függ elhelyezkedésüktől és szövettani típusuktól, de az izomállomány mélyén elhelyezkedő csomók általában csak néhány cm feletti nagyságban okoznak észlelhető tüneteket.

Habár sok uniós tagországban, így hazánkban is vannak szervezett, méhnyak és mammográfiai szűrővizsgálatok, mégis az Európa Tanács szerint az európai országokban jelentett részvételi arányok elmaradnak a kívánttól.

Magyarországon 2002 óta, minden 45 és 65 év közötti nő, aki érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik és nincs egyéb kizáró tényezője, mint például nem szenved emlőrákban, vagy 2 éven belül nem volt ezirányú panasz kapcsán kivizsgálása, 2 évente névre szóló meghívót kap az ingyenes népegészségügyi emlőszűrésre.

forrás:pexels.com

2004-ben pedig a rendszeres méhnyakszűrés is elindult. Nemzetközi és európai viszonylatban a hazai szervezett szűrővizsgálatokon való részvételi arány mindegyik szűrési nemben a lista vége felé található.

Emlőszűrésen a részvételi arány csupán 40%, míg az élen járó finneknél 85%. A szervezett méhnyakszűrésen itthon a nők közel egyharmada vesz csak részt, míg Ausztriában ez az arány, több mint 80%.

Megdöbbentő, hogy hazánkban milyen kevés nő él az ingyenes mammográfiai szűrés lehetőségével, holott az időben felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, így akár életüket is megmenthetnék részvételükkel.

Egy 2020-as kutatásából az is kiderült, hogy a nők 26%-a egyáltalán nem tudja, milyen jelek utalhatnak emlődaganatra, de ennél is megdöbbentőbb, hogy 10%-uk még soha nem is hallott az emlőönvizsgálat és a szűrések fontosságáról.

A szomorú adatok kapcsán tény, hogy van hová felzárkóznunk és a hangsúlyt az egészségtudatosságra helyeznünk. A nők edukálásának támogatása a témában segíthet, hogy gyakrabban és rendszeresen részt vegyenek mellrákszűrésen. 

 

Boritókép:pixabay.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!