Diabétesz- Tartsuk folyamatos kontroll alatt a betegséget!

Forrás: Sajtóközlemény, diabet.hu
A cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető. Ismerjük meg jobban a diabétszt és a vele összefüggésbe hozható egyébb betegségeket, azok előfordulásának kockázati tényezőit, hogy kialakulásukat redukálni lehessen az érintettek körében.

Diabétesz mellitusz

A cukorbetegség olyan állapot, amely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének csökkenése, vagy az inzulin hatásának elégtelensége. A szervezet nem képes szabályozni a vérben lévő cukor (glukóz) mennyiségét és felhasználását.

A glukóz a szervezet elsődleges energiaforrása. Az elfogyasztott ételek többségét a szervezet cukorrá bontja le. Ha a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni ezt az energiaforrást, akkor a vércukor szintje a normálisnál magasabbra emelkedhet, és a vizeletben is cukor jelenik meg.

A vércukorérték szorosan összefügg a szervezet inzulintermelésével és inzulin-felhasználásával. Az inzulin segíti a szervezet cukorfelhasználását, és normális tartományon belül tartja a vércukorszintet. Ha a cukorháztartás normális, a vércukorszint sem magas.

forrás:pixabay.com

A betegségnek két fő típusa az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Az 1-es típusú cukorbetegségben minden nap szükséges a hiányzó inzulin pótlása naponta több alkalommal. Az inzulint injekció formájában alkalmazzák. A cukorbetegek kevesebb, mint tíz százaléka tartozik az 1-es csoportba. Leggyakrabban gyermek, serdülő, vagy ifjúkorban alakulhat ki, de megjelenhet felnőttkorban is.

A betegség pontos oka nem ismert. A betegek egy részében a szervezet immunrendszere elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Egy családon belül előfordulhat több 1-es típusú beteg, de általában nem ez a jellemző.

A 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de nem képes a termelt inzulint jól felhasználni. Gyakori, hogy a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Idővel a szervezetben az inzulintermelés csökken, így inzulinhiány lép fel.

A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája.

Tíz cukorbetegből kilenc ebbe a típusba tartozik. Leggyakrabban 40 éves kor felett kezdődik, de napjainkban növekszik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma, így gyermek, vagy serdülőkorban is előfordulhat, elsősorban jelentős súlytöbblettel rendelkezőkön.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetnek tablettákat a cukorbetegségre, kaphatnak inzulint, vagy mindkettőt. A kezelés alapja a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. A betegek egy része életmódi kezeléssel is egyensúlyban tartható. A 2-es típusú cukorbetegség természete idővel változik, így a kezelést is változtatni, módosítani kell.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

Korai stádiumban a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek tünetei. A betegség későbbi időszakában az alábbi tünetek fordulhatnak elő: fáradtság érzés, bőrviszketés, zsibbadó vagy bizsergő érzés a kézfejben vagy a lábfejben, gyakori fertőzések, szájszárazság, szomjúság érzés, gyakori vizeletürítés, homályos látás, lassan gyógyuló sérülések, jó étvágy melletti súlycsökkenés, szexuális problémák. 

A 2-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert, de nagyobb valószínűséggel fordul elő az alábbi esetekben:

  • 40 év feletti életkor, túlsúly, vagy elhízás, a cukorbetegség előfordulása több családtagnál, terhességi cukorbetegség a kórelőzményben, 
  • 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermek szülése a kórelőzményben, hasi típusú elhízás (haskörfogat férfiak esetében 94, nőknél 80 cm-nél nagyobb),
  • magas vérnyomás.

Ha Önnél, vagy hozzátartozójánál a fentiek közül három vagy több is előfordul, érdemes kezelőorvosánál vizsgálatot végezni a cukorbetegség kizárására. Mivel a rendszeres testmozgás és a testsúly normális szinten tartása bizonyos esetekben megakadályozhatja, vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy a szűrővizsgálatot orvosa már idejekorán elvégezze.

elements.envato.com

Stroke, szívroham, veseelégtelenség

Ezeknek a betegségeknek a kockázata a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél sokkal magasabb. Ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az első számú halálozási okot cukorbetegeknél, az elhalálozás kockázata kétszer magasabb, mint a nem cukorbetegek esetében. Sajnos, a betegek általában csak akkor ismerik fel a szív- és érrendszeri vagy a vesebetegség tüneteit, amikor már többnyire késő.

Ezért fontos cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi vizsgálat és az egészséges életmód kialakítása, így jelentősen csökkenthető a kockázat.

Szív- és érrendszeri betegségek

A 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő leggyakoribb betegségek a szív- és érrendszert érintik, a lábak keringési zavarához, szívelégtelenséghez, vagy legrosszabb esetben akár szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethetnek. Egy 60 éves cukorbeteg, akinek nem volt korábban stroke-ja vagy szívrohama, átlagosan hat évvel korábban hal meg, mint az, akinek nincs cukorbetegsége.

Sőt, ha már volt stroke-ja vagy szívrohama, akkor tizenkét évvel korábban. Ennek az az oka, hogy a cukorbeteg magas vércukorszintje károsítja az érfalakat, ami fokozatosan rontja a véráramlást, ezért a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. A beszűkült erek növelik mind a szívbetegség, mind a stroke kockázatát.

Vesebetegségek

A vesebetegségek gyakoriak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében, nagyjából minden második cukorbeteg szenved valamilyen vesebetegségben. Súlyosabb esetekben veseelégtelenség alakul ki, ilyenkor a beteg dialízisre vagy veseátültetésre szorul.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata körülbelül négyszeresére nő a vesebetegségben szenvedők esetében. A vesebetegség vérből vagy a vizeletből kimutatható, ezért érdemes évente felkeresni a háziorvost beutalóért.

Más szervek károsodása

A vese, valamint a szív- és érrendszer mellett más szervek is károsodhatnak. A diabéteszes retinopátia látászavarokhoz vezethet, homályos és fókuszálatlan látást, a sötét foltokat vagy „vörös függönyt” okoz. A 2-es típusú cukorbetegség a máj működési zavarát is okozhatja.

Melyek a kockázati tényezők?

A szív-, máj- és anyagcsere-betegségekben sok közös kockázati tényező van. Ezen szervek bármelyikének működési zavara súlyosbíthatja egy másik szervrendszer működési zavarát, így egyre több szerv betegedhet meg.

Világszerte több mint egymilliárd ember szenved az említett szervrendszerek betegségeiben.Többek között az alábbi tényezők növelik a fent említett betegségek kockázatát: magas vérnyomás, fizikai aktivitás hiánya, elhízás, dohányzás, magasabb koleszterinszint.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a pozitív életmódbeli változtatások jelentős eredménnyel szolgálhatnak. 

A helyes étrend, a rendszeres étkezés (legalább napi ötször, de kisebb adagok) rendkivül fontos. Kevesebb cukor és telített zsírsav fogyasztás mellett, növelni kell a növényi alapú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, bab, teljes kiőrlésű termékek, magvak és olajok) mennyiségét az étrendben.

forrás:pixabay.com

A mozgás is kulcsfontosságú. Már napi 20-30 perc testmozgás is hatékony. Ez lehet egy gyors tempójú séta, egy kis kerékpározás, vagy egy rövid online edzés.

Lényeges, hogy az érintettek felhagyjanak káros szenvedélyeikkel. Iktassák ki életükből a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, melyek a szív- és érrendszeri, valamint egyéb betegségek fő kockázati tényezői. 

A stressztényezők kiiktatása szintén meghatározó, előnyös a sok és jó minőségű alvás, illetve az elszánt törekvések megvalósítása a kiegyensúlyozottság elérésben. Akár egy pszichológus, akár egy szakkönyv is segithet a konkrét célok kitűzésében és megvalósításában.  

Orvosi kontroll

Szükségszerű figyelemmel kísérni az olyan egészségügyi értékeket, mint a testsúly, a vérnyomás, a koleszterinszint. Korai stádiumban a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek észrevétlenek maradnak, és nem okoznak azonnali tüneteket.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők rendszeresen keressék fel orvosukat és járjanak el szűrővizsgálatokra a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a szem, a lábak és a vesék állapotát ellenőriztetni.

 

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!