Így hat a fény a mentális egészségre!

Forrás: ng.24.hu
Mintegy 87 ezer ember részvételével készült az az új kutatás, amelyben a nappali és az éjszakai fények mentális egészségre kifejtett hatásait mérték fel a Monash Egyetem kutatói.

Ismert, hogy a napi bioritmus zavara is együtt jár a pszichiátriai rendellenességek sokaságával, így arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy befolyással lehet-e a fény arra, hogy valaki fogékony-e pszichiátriai betegségekre.

Az eredményekről a Nature Mental Health folyóiratban számoltak be a szakemberek.

elements.envato.com

Arra jutottak, hogy az éjszakai fény növekedésével gyarapodtak, erősödtek a pszichiátriai tünetek, a depresszió esetében például 30 százalékos növekedést tapasztaltak.

Azonban a nagyobb nappali fényhatás jótékony következményeire is bizonyítékot találtak: mintegy 20 százalékkal csökkent a depresszió esélye.

Hasonló összefüggéseket találtak az önbántalmazás, a pszichózis, a bipoláris zavar, a szorongásos zavar és a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) esetében is.

Ez azt is jelenti, hogy az éjszakai fények kerülésével, és a minél több nappali fénnyel e betegek állapotát gyógyszermentesen is lehet javítani.

A vizsgálatok során számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, mint az adott személyek életkora, neme, fizikai aktivitása, vagy épp az évszak, illetve az illetők foglalkoztatottsága, ám ezek semmiféle összefüggést nem mutattak.

A kutatók szerint hatalmas társadalmi hatása lehet a kutatási eredményeiknek.

elements.envato.com

„Ha az emberek megértik, hogy az őket érő fényhatások befolyásolják a mentális egészségüket, máris tehetnek néhány egyszerű lépést a saját jóllétük érdekében” – mondta Sean Cain, a kutatás vezetője. „Az eredményeink azonosak voltak akkor is, ha figyelembe vettük az alvásidőt, a több műszakos munkarendet, a városi vagy vidéki lakhelyet, illetve a szív- és anyagcsere-rendszer egészségi állapotát is.”

A modern, iparosodott világban az ember szó szerint megfordította a természetes életritmusát, miközben az agyunk evolúciója során a nappali életmódhoz alkalmazkodott.

Ma viszont az időnk 90 százalékát épületekben töltjük, mesterséges fényben, ami nappal túl kevés, éjjel viszont túl sok – a természetes fény ciklusaihoz viszonyítva.

„Ezzel összezavarjuk a szervezetünket és aztán nem érezzük jól magunkat” – tette hozzá a kutató.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!