Közösségben tanul az immunrendszer

Akinek van gyermeke, pontosan tudja: szeptemberben a családban jó eséllyel mindenki beteg lesz, miután ismét összeverődnek az óvodai és iskolai közösségek. Mi ennek az oka, miért törvényszerű két és fél hónap nyári szünet után a fertőzéscunami, és mit lehet tenni ellene? Erről beszélgettünk dr. Somogyi Zsolt gyógyszerésszel.

dr. Somogyi ZsoltMinél kisebb gyerekeket nevelünk, annál nagyobb eséllyel tarthatunk a tanévkezdéssel együtt járó légúti fertőzésektől, egyéb betegségektől, amelyek aztán a kicsik egész családjára átterjednek. A magyarázat egyszerű: nyáron sokkal nagyobb távolság van a gyerekek között, az óvodába és az iskolába visszakerülve viszont kis területen sok gyerek lesz egyszerre jelen.

Mint Somogyi Zsolt rámutat, a vírusok nagy része cseppfertőzéssel – köhögéssel, orrfolyással – terjed, a zsúfolt tantermekben pedig sokkal könnyebben talál új gazdaszervezetet a kórokozó.

Mindez szimpla képlet, ám mi a megoldás? Az immunrendszer megerősítése – vághatjuk rá egyből. Ám ezt is lehet tovább árnyalni.

Rásegítés, nem csodaszer

Se szeri, se száma a hozzáférhető vitaminkészítményeknek, a szakember szerint azonban a védekezés nem ezekkel kezdődik.

„A változatos étkezés a legfontosabb: hogy a gyerekek egyenek zöldséget, gyümölcsöt, természetes vitaminforrásokat. Mindenkinek minden másra van ideje, csak arra nem, hogy időt szánjunk a helyes táplálkozásra.”

A készítményeket illetően a megfelelő mérték a legfontosabb.

„Az ajánlott adagot mindenképpen érdemes betartani. A vitaminokat is túl lehet adagolni, ami nem kívánt mellékhatásokat eredményez – hívja fel a figyelmet Somogyi Zsolt. – Ez leginkább a D-vitamin esetében köztudott, de még a vízben oldódó vitaminok is okozhatnak problémákat, így például a túlzott C-vitamin-bevitel vesekövet. Az ellenőrzött környezetben forgalmazott komplex gyerekvitamin-készítmények többségét napi adagra állítják be, ha ezt betartjuk, nem lehet gond. Viszont internetről, ismeretlen cégektől soha ne vásároljunk ilyeneket, maradjunk a gyógyszertáraknál, gyógynövényboltoknál.”

Nem mindegy, mit

A gyógyszerész szerint a gyerekek esetében a D-vitamin kiegészítése a legfontosabb a csontok erősítése és az immunerősítés céljából.

„A mi égövünkön a késő tavaszi, nyári, koraőszi napfény elég a képződéséhez, ezekben az időszakokban nem szükséges pluszban adagolni. A C-vitamin szintén áldásos, főleg válogatósabb, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására nehezebben rávehető gyerekek esetében.”

Somogyi Zsolt kiemeli: a vitaminok mellett a nyomelemek bevitele is nagyon fontos, amelyekből számos készítmény, csepp és egyéb termék férhető hozzá a patikákban. Ugyanakkor több étrend-kiegészítő készítmény nem elsősorban az immunrendszer működését javítja.

„A halolaj és az egyéb telítetlen zsírsavakat tartalmazó készítmények főleg az agy működését hivatottak serkenteni, magát az immunrendszert közvetlenül nem befolyásolják. Áttételesen viszont ezeknek is van hatásuk: ha a gyerek jobban tud figyelni, és nem szólnak rá állandóan, a sikerélmények hatására létrejövő plusz pszichés töltet és kiegyensúlyozottság jobb immunvédekezést eredményez.”

A biztos, ellenőrizhető forrásból származó gyógynövénykészítmények szintén ajánlottak.

„Az echináceáról tudjuk, hogy rendelkezik immunvédekezést serkentő hatással, azonban figyelni kell rá, milyen arányban tartalmaz alkoholt az adott kivonat, és bizonyos készítmények gyerekeknek emiatt egyáltalán nem adhatók” – fogalmaz Somogyi Zsolt. Szintén érdemes fokozott figyelemmel közelíteni a számtalan ázsiai étrend-kiegészítőhöz és vitamintermékhez, különösen, ha internetről rendelünk. „Amennyiben tényleg gyógynövények kivonatairól beszélünk – ellenőrzött forrással, alapos dokumentációval –, jók lehetnek, számos ázsiai termék esetében azonban nem lehet biztosan a végére járni, mit tartalmaznak. Ugyanígy a gyártási folyamatok is sokkal kevésbé ellenőrzöttek a világnak azon a táján, mint mifelénk.”

Tanulási folyamat

Somogyi Zsolt úgy véli: az először közösségbe menő vagy közösséget váltó gyerekek szüleinek mindenképp érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól vagy a gyógyszerésztől, ugyanis ilyen esetekben elképzelhető, hogy sok betegeskedésre kell számítanunk.

„Ugyanakkor bármennyire is furcsa, de az immunrendszerünk pont a közösségben tanul a legjobban, hiszen átesik a gyerek egy sor betegségen, amik legközelebb már nem okoznak problémát, vagy legalábbis könnyebben legyűri őket a szervezet. Ez a folyamat nem spórolható meg, át kell esni rajta. Az immunrendszer e tanulását segítő, korábban említett készítmények mindenképpen hasznosak, ráadásul jellemzően vény nélkül kaphatók.”

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!