Ecet a lakásban: 13+1 tipp, mire használjuk

Forrás: greendex.hu
Egyvalami biztosan állítható az ecettel kapcsolatban: kiállta az idők próbáját. Használatára utaló nyomokat egyiptomi urnákban is találtak Kr. e. 3000 körül. Babiloni tekercsek még korábban, Kr. e. 5000 körül említik az ecetet. Eszerint a babiloniak fűszerként és tartósítószerként alkalmazták, mivel az ecet lehetővé tette az élelmiszerek hosszú utakon való szállítását. Vízzel keverve a földművesek és az utazók használták szomjoltásra az ókorban.

Eredetileg véletlenül fedezték fel, amikor egy hordó bor megsavanyodott, ezért kapta az ecet (savanyú bor) nevet. Ma már azonban a fehér ecetnek van szintetikus és természetes változata is a piacon.

Mi mindenre használhatjuk az ecetet a lakásban?

  • Természetes tisztító spray-ként Az ecetet savassága és zsírbontó képessége kiváló tisztítószerré teszi, hasonlóan a citrusfélék héjához. Míg az ecettel óvatosan kell bánni bizonyos felületek tisztításakor – ilyen például a gránit, a márvány, a kő, a keményfa padló, az öntöttvas edények –, addig nagyon hatékony az ablakok, tükrök, üvegek, lefolyók, szemétgyűjtők, laminált padlók, kerámiacsempék, fürdőszobai acélfelszerelések tisztítására, ha kosztól, vízkő- és szappanlerakódástól szeretnénk megszabadulni. Használható ugyanakkor a sütő, a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő és a mosogatógép tisztítására is.
  • Fertőtlenítésre: A fehér ecet természetes és biztonságos fertőtlenítőszer. Tehát könnyedén mellőzhetjük a káros és durva vegyszereket, és fertőtleníthetünk ecettel is.
  • Foltok és szagok eltávolítására: Folt vagy szag? Az ecet csodákra képes mindkettő megoldására. Olcsó, egyszerű, és valóban működik. Mindössze 1 teáskanál szódabikarbónára, 1 evőkanál fehér ecetre és 2 csésze vízre lesz szükségünk. Permetezzük be a foltokat, hagyjuk beszívódni a folyadékot, és szükség esetén ismételjük meg a műveletet!
  • Dugulás ellen: Ez a módszer egyszerre olcsó és hatékony. Tegyünk 1/3 csésze szódabikarbónát a lefolyóba, és öblítsük le egy bőséges adag ecettel! Ezt követően engedjünk rá nagyon forró vizet, hogy a szódabikarbóna teljesen kitisztuljon a csövekből! Azonban legyünk körültekintőek, semmiképp ne lélegezzük be a felszabaduló gázt, és minél hamarabb öblítsük le!
  • Mosogatásra: Az ecet zseniális és természetes zsíroldó. Mosogatáshoz használhatunk fehér vagy almaecetet is. Adjunk három-négy teáskanál ecetet a mosogatószerhez! Üvegedényekhez használjunk ecetet és vizet (1:3), majd hagyjuk az üvegeket a levegőn megszáradni! Különösen zsíros serpenyők esetében forraljunk fel két-három csésze ecetet a serpenyőben: ez visszaállítja a serpenyő eredeti tapadásmentességét.
  • Evőeszközök tisztítására és fényesítésére: Fogjunk egy puha ruhát, és mártsuk fehér ecetbe! Óvatosan dörzsöljük le a vízfoltokat az evőeszközökről! Alternatív megoldásként a mosogató alját is felengedhetjük ecetes vízzel, és beledobhatjuk az összes evőeszközt.
  • Fürdőszobai szennyeződések eltüntetésére: A szappanmaradékok eltávolítására az ecet kiváló. Tegyünk egy csipetnyi szódabikarbónát a legmakacsabb szennyeződésekre, majd ecetbe mártott fogkefével súroljuk le a szennyeződést! Öblítsük le még több ecettel, hogy ragyogó felületet kapjunk! Ha kemény a víz, és ez meg is látszik a zuhanyrózsán, nyugodtan áztassuk be ecetes vízbe.
  • Vízkő ellen a konyhában is: Öntsünk 1 pohár ecetet 1 liter vízhez, és forraljuk fel a vízforralóban! Az ecet elképesztően hatékony a lerakódásokkal és a vízkővel szemben.
  • Kávéfoltok eltávolítására: A kávéfoltok könnyen eltüntethetők ecettel a kávéskannáról és a bögréről is. A bögrénket egyszerűen be is áztathatjuk ecetes vízbe.
  • Sárga foltok eltüntetésére: A ruhákon az izzadságfoltok után megjelenő sárga területek is könnyedén eltüntethetők ecet segítségével. Súroljuk át a foltot fogkefével és ecettel! Alternatívaként készíthetünk egy pasztát szódabikarbónából és ecetből (2:3 arányban), melyet a foltra tehetünk egy órára, mielőtt kimossuk.
  • Szőnyegtisztításra: Felejtsük el a drága gépeket és samponokat! Fújjuk le a szőnyegeket hígított ecettel, és száraz kefével tisztítsuk meg őket!
  • Vízlágyításra: Elég bosszantó, amikor a kemény víz hatására durva lesz az ágynemű vagy a törölköző. Adjunk 1/2 csésze ecetet a mosási ciklushoz, hogy ezt a problémát is orvosoljuk!
  • Hangyariasztóként: Megszabadulhatunk a lakásban a hangyáktól, ha az ablakpárkányokat és az ajtókereteket rendszeresen áttöröljük ecettel. Adhatunk hozzá egy kis borsmenta-illóolajat is, ezt sem kedvelik túlzottan a hangyák.
  • Talajápolásra: Igen, az ecet nemcsak a kártevők megfékezésére szolgál, hanem csodákat tesz egyes kiegyensúlyozatlan pH-jú talajokkal is. De óvatosságra intünk. Végezzünk pontos számításokat, mielőtt ecettel állítanánk helyre a termőtalajt!
  • Zöldségeken és gyümölcsökön lévő baktériumok eltávolítására: A baktériumok eltávolításához keverjünk össze ecetet és vizet (1:3 arányban) egy szórófejes flakonban, és permetezzük meg a gyümölcsöket és a zöldségeket! Dörzsöljük tisztára a kezünkkel majd hideg vízzel öblítsük le őket!

A környezetbarát ecet rendkívül sokrétűen és gazdaságosan használható a háztartásban. Használjuk bátran, de mindenképp körültekintően, különösen akkor, ha a szódabikarbónás trükköt vetjük be!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!