Cicastressz

2011. 01. 17.
Szerző: Szimpatika
Az Ohio állami egyetem kutatói három éven át tartó kutatásaik eredményeként megállapították, hogy stressz esetén egészséges macskákon is kellemetlen betegség tünetei mutatkoznak. Emiatt gazdáik el akarják altatni őket. De mi stresszeli a macskákat? A kutatók érdekes eredményekre jutottak.
A megbetegedett cicák állapota azonnal javul, amint csökkennek a stresszfaktorok. A vizsgálatban részt vevő húsz macska mindegyikénél krónikus fájdalom-szindrómát diagnosztizáltak, amely megtámadta az állatok húgyhólyagját. A macskákat már elaltatásra is előjegyezték, holott csupán a stresszt okozó tényezőket kellett csökkenteni.
A kérdés persze az volt, hogy mi okozhat a négylábú kedvenceknél stressz-reakciót. Nos kiderült, hogy a cicáknál érdekes módon a túlzott figyelem, a koszos macskaalom és néhány szokatlan, különös zaj is stresszt okozott. A kutatók megállapították, hogy a házimacskák 1,5 százaléka szenved a húgyvezeték alsó részének betegségében, sok állattartó pedig nem képes elviselni a betegséggel járó kellemetlenségeket. Emiatt sok macskát gazdáik elaltatnak, vagy beadnak menhelyre. Holott esetleg csak csendesebb környezetet, tisztább cicavécét kellene biztosítaniuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!