Fülproblémák megelőzése és kezelése

A fülproblémák megelőzéséről, illetve azok megfelelő kezeléséről dr. Rátzné Kovács Zsófiát, a budapesti Szent László Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy nagy melegben is sikerült megfáznia, vagy kínzó fülfájás gyötörte. Mire érdemes odafigyelnünk, hogy elkerüljük a fülgyulladást, ha vízpartra tervezzük a pihenésünket?

dr. Rátzné Kovács ZsófiaNyaralás során igyekszünk minél több időt tölteni a vízben, vízparton, strandon. Amikor pedig a fül külső hallójáratába víz kerül, a víz hatására a hallójárat felpuhul, ezáltal a kórokozók könnyebben bejutnak, így okozva fertőzést.

Ha amúgy is van apró sérülés a fülben, azon keresztül a vízben lévő kórokozó még könnyebben bejuthat a fülbe, és viszketést, fájdalmat okozhat, a külső hallójárat begyulladhat.

Ezt úgy a legkönnyebb megelőzni, ha a felszínen úszunk, illetve úszósapkát használunk, de a gyerekek például szeretnek lemerülni, ugrálni. Fontos, hogy amikor kijövünk a vízből, gondosan töröljük meg a fülünket, hogy minél hamarabb megszáradjon.

Akinek fülproblémái vannak és azoknak is, akiknek nincsenek, megelőzésképpen ajánlatos a speciális füldugó használata, mely gyógyszertárakban kapható mindenféle méretben, praktikus, elasztikus, könnyen kezelhető eszköz. Előnye, hogy nem gátolja a hallást, csak a vizet tartja távol. Akinél gyakran előforduló probléma, hogy a víz megreked a fülében, másik megoldásként érdemes lehet úszás előtt paraffinolajat csepegtetni a fülbe. Ez szintén beszerezhető gyógyszertárban, és növeli a hallójárat víztaszító képességét, így kevesebb eséllyel jut a víz a fül mélyebb rétegeibe.

A szabad vízpartokon számolnunk kell a szennyeződésekkel, uszodában pedig a klóros vízzel. Mi a teendő, ha homok vagy víz kerül a fülbe?

Ha úszás vagy a vízben való lubickolás közben víz jut a hallójáratunkba, azt úgy rázhatjuk ki, ha elfordítjuk a fejünket,és közben meghúzzuk a fülünket, mert ilyenkor függőleges helyzetbe kerül a hallójárat. Közben ugrálhatunk fel és le, mert így a gravitáció is segít. De hajszárítóval is hamar kiszáríthatjuk a nedvességet. A strandon alkalmazható fülcsepp segítségével a fürdés, úszás után a hallójáratban rekedt vizet tudjuk eltávolítani, és ez megszünteti a dugulásérzést is. Ha szükséges, megpróbálhatjuk a kevés vizet puha végű, sodrott vattával óvatosan felitatni.

Mik a fülgyulladásra figyelmeztető jelek, illetve hogyan tudjuk kezelni ezeket?

Fürdőzést követően sokan tapasztalhatják, hogy bedugult a fülük, és nem hallanak tökéletesen. Ha a dugulás a fürdőzés után órák múlva is fennáll, akkor előfordulhat, hogy a fülzsír a víz hatására megduzzadt, és elzárta a hallójáratot. A fülzsírdugó eltávolítását ne próbáljuk meg magunk elvégezni (fültisztító használata csak a fül bemenetének tisztítására, törlésére elegendő), hanem bízzuk orvosra, aki egy egyszerű, gyors és fájdalommentes eljárással, fülmosással megoldja problémánkat.

Fülgyulladás enyhe jelei lehetnek a nyomás a fülben, kisebb fájdalom, bágyadtság, enyhe hőemelkedés. Ha a tünetek 2-3 nap múlva sem szűnnek, illetve akkor is, ha fokozódik a fájdalom és láz vagy gennyes fülfolyás jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A külsőfülgyulladásnál fokozottan kell figyelni a váladék, a genny rendszeres eltávolítására, amelyet fül-orr-gégész szakorvos végez el, és az eset súlyosságától függően gyógyszeres gézcsíkkal kezeli a gyulladást. Nedvedző stádiumban naponta többször kell gyulladáscsökkentő fülcseppel kezelni a beteg fület. Nagyon fontos, hogy a gyulladt területet óvni kell a víztől.

A meleg só a leelterjedtebb házi praktika, ha fájó fülről van szó. Valóban van gyógyító hatása?

A meleg sót általában középfülgyulladás esetén ajánlott alkalmazni. Ha vászonba tett meleg sót helyezünk a fülre, elmulaszthatjuk az enyhe fülfájást és a kezdődő sajgást. A sót helyettesíthetjük meleg vizes palackkal vagy hőpárnával is. A fájdalomcsillapítók általában hatékonyan enyhítik a fülfájásokat, alkalmazhatunk paracetamol-vagy ibuprofén-tartalmú készítményeket vagy kövirózsacseppet, illetve fájdalomcsillapítót tartalmazó fülcseppet, a viszketésre antihisztamint. A fertőzéses eredetű fülfájásokra pedig antibiotikumos kezelést alkalmaznak az orvosok.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!