Alvás nélkül is elkerülhető a fáradtság?

Forrás: Medical Online
A Washingtoni Egyetem szerint el lehet érni, hogy jelentősen kevesebb alvás után is fittek legyünk másnap.

Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az asztrociták aktiválása órákon ébren tartotta az aludni készülő egereket, anélkül, hogy álmosabbá tette volna őket. 

Marcos Frank, a tanulmány vezetője, a WSU idegkutatója szerint alap esetben a meghosszabbított ébrenlét növeli az alvás idejét és intenzitását, itt azonban megfigyelték, hogy a több órás plusz ébrenlét ellenére sem különbözött az egerek viselkedése kipihent társaikétól.

A kutatás azért is különösen érdekes, mert bár régóta tudnak az asztrociták létezéséről, sokáig úgy vélték, hogy csupán kötőanyagként van szükség rájuk az agyban. 

Az asztrociták azonban szerepet játszanak az alvásban a kalciumjelzésként ismert folyamat révén. Emellett arra is sikerült rávilágítani, hogy fontos szerep jut nekik a rágcsálók időérzékének szabályozásában, a legújabb kutatások szerint pedig a testmozgás agyra gyakorolt hatásának közvetítésében, valamint a gyulladás szabályozásában is fontos szerep hárul rájuk.

Az eredmények függvényében azt sem tartják kizártnak, hogy évek múlva olyan gyógyszerrel is előállhatnak, amely segítheti az alváshiányban szenvedőket, vagy épp azokat, akik a váltott műszakok miatt rosszul időzített alvást folytatnak.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!