Fokozott izzadás: hormonzavarok is okozhatják

2023. 08. 26.
Forrás: Pharma Online
A nagy nyári melegben természetes, hogy mindenki jobban verejtékezik, mint szokott. Azonban, ha az izzadás túlzott méreteket ölt, ráadásul a kinti hőmérséklet enyhülésével sem szűnik meg a panasz, úgy érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja, hiszen könnyen lehet, hogy hormonzavar áll a hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa a lehetséges okokat ismerteti.

Miért izzadunk?

A verejtéket (izzadságot) a bőr mélyebb rétegében lévő verejtékmirigyek termelik, melyek szerte a testben előfordulnak. A verejték főleg víz, de tartalmaz sót és elektrolitokat is. Az izzadás igen fontos a testhőmérséklet szabályozása és az általános egészség szempontjából.

Amint a test belső hőmérséklete emelkedni kezd, a hipotalamus jelet küld a verejtékmirigyeknek, hogy kezdje meg a verejték termelését, hogy az a párolgás révén hűteni tudja majd a testet.

Mikor normális az, hogy jobban izzadunk?

  • Kinti meleg hőmérséklet
  • Testmozgás során
  • Láz esetén
  • Forró vagy fűszeres ételek fogyasztása során
  • Stressz esetén

Amikor a verejtékezés fokozottá válik

Vannak esetek, amikor a verejtékezés túlzott méreteket ölt – ezt hiperhidrózisnak nevezzük.  Bár nincsenek konkrét irányelvek annak meghatározására, hogy mi számít "normális" izzadásnak és mikortól beszélünk hiperhidrózisról, ám ha valaki úgy érzi, hogy túl sokat izzad, és ez már kihat a mindennapi életére, akkor felállítható a diagnózisa. A probléma oka több minden lehet, ám gyakori, hogy hormonzavar húzódik a hátterében.

  • Pajzsmirigy túlműködés: a legtöbb esetben a fokozott izzadást a pajzsmirigy túlműködése okozza, mivel ekkor a túl sok pajzsmirigy hormon jelenléte miatt az anyagcsere fokozódik, ami túlzott verejtékezésben is megnyilvánulhat. Ezen kívül gyakran jelentkezik normál étkezés melletti fogyás, stressz, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, gyakoribb, akár hígabb széklet, menstruációs zavarok, meddőség és hajhullás is. A probléma legtöbbször gyógyszeresen, ritkábban izotópos terápiával kezelhető, ám amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása, esetleg hormontermelő göbök okozzák, úgy műtétre is sor kerülhet.
  • Pheochromocytoma: egy ritka, általában jóindulatú daganat, amely a mellékvesében alakul ki. Főbb tünetei közt fejfájás, fokozott izzadás, magas vérnyomás és szapora pulzus szerepel. A panaszok oka, hogy a daganat túl sok adrenalint vagy noradrenalint szabadít fel a vérbe. Kezelése a daganat műtéti eltávolítása (azon ritka esetekben, amikor rosszindulatú a tumor, kemo/sugárterápia is indokolt).
  • Hipogonadizmus: ez egy olyan állapot, amikor a herék nem képesek elegendő tesztoszteront előállítani. A jelek és tünetek attól függenek, hogy mikor alakul ki az állapot (bármely életkorban felléphet). Felnőtt férfiaknál a hipogonadizmus megváltoztathatja bizonyos férfias fizikai jellemzőket (pl. testszőrzet elvesztése, izomtömeg csökkenése), valamint csökken a nemi vágy, romlik a hangulat, merevedési zavar lép fel, romlik a spermakép. Amennyiben már extrém alacsony a tesztoszteronszint, úgy fokozott verejtékezés és hőhullámok lépnek fel (főleg éjszaka). Szerencsére a tesztoszteron pótlásával kezelhető az állapot, mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa.
  • Akromegália: az akromegália olyan rendellenesség, melynek során az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont (GH) termel, melynek fő feladata a növekedés. Az extra mennyiségű GH túlzott növekedést okoz a csontokban és a lágyszövetekben. Felnőtteknél a hormon túltermelődése az orr, fül, kéz, lábak növekedését, az arc deformálódását okozza, de tünetei közt szerepel a bőr megvastagodása, valamint a fokozott izzadás is. Oka leggyakrabban a hipofízis jóindulatú daganata (adenoma), így a kezelése leggyakrabban annak sebészi eltávolítása. Amennyiben az valamiért nem lehetséges, gyógyszeres terápia indokolt.

További hormonális okok a túlzott izzadás hátterében:

  • Cukorbetegség
  • Menopauza
  • Terhesség.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!