Patisszon: tök jó és nagyon egészséges
Miért egészséges?
- A patisszon igen gazdag vitaminokban, ezért remek forrása az A- és a C-vitaminnak.
- Gazdag ásványi anyagokban, különösen jó magnézium - és káliumforrás.
- Magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést és a bélrendszer karbantartását.
- Alacsony a kalória tartalma, emiatt tökéletes alapanyaga a súlykontrolláló diétáknak.
Hogyan használjuk fel?
Nagyon szapora zöldség a patisszon, viszont a magyarok igazából csak rántva ismerik és készítik. Így kicsit tanácstalan lesz az ember, amikor eljön a szezonja.
✓ A patisszon a többi tökféléhez hasonlóan enyhe ízű, ezért remekül variálható fűszerekkel.
✓ Készíthetjük hagyományos módon rántva, töltve, de pörköltként, raguként, párolva, stb is. Ilyenkor a 10 cm-nél nagyobb, idősebb termések is felhasználhatók, igaz, ebben az esetben a külső keményedő héjat már le kell hámozni és a magokat is el kell távolítani.
✓ Tehetjük nyersen salátába is:a nyers patisszont meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk vagy a zöldséghámozóval vékony szeleteket húzunk le belőle, és így adjuk a salátához.
✓ Ha savanyúságként tesszük el vagy fermentáljuk, a kisebb terméseket használjuk. Ezeket nem kell meghámozni, se kimagozni, a kocsányt és a száraz virágszirmot vágjuk le, mossuk meg a patisszont. Az egyik leggyönyörűbb fermentált zöldség az egészben savanyított minipatisszon!
Patisszon sütve, panír nélkül – 3 hozzávalóból 30 perc alatt
Sok munkát spórolunk magunknak, ha kisebb, zsenge, puha héjú darabokat veszünk vagy szedünk le, mert ezeket nem kell megtisztítani. Lehet őket egészben sütni, akár megtöltve is, de szeletelve is remekül működik a sütése.
- 4 adag
- 20 perc sütés, 10 perc elkészítés
- sütés
- vegán, mindenmentes
Hozzávalók:
- 2 kisebb patisszon
- 2 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál jó olivaolaj
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 200 fokra.
- Most meg a patisszonokat, és először középen ketté, majd 2-3 cm széles szeletekre vágd.
- Egy tepsiben tedd egymás mellé a szeleteket, és told a sütőbe.
- Süsd 20 percig, közben egyszer fordítsd meg félúton.
Tipp: Ugyanígy süthetsz a sütőben répát, céklát, hónapos retket, pasztinákot, cikkekre vágott káposztát.Tálald valamilyen szósszal.
Borítókép: elements.envato.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!