Patisszon: tök jó és nagyon egészséges

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
A legtöbb tökféléhez hasonlóan a patisszont is amerikai származású növénynek tartják, a bennszülött indián lakosság körében régóta ismert és termesztett haszonnövény. Innen terjedt el fokozatosan Európa és főleg Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül. Európa szinte minden országában ismerik, de csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországon az 1960-as évek végétől vált szélesebb körben ismertté. A tökfélék családjába tartozó növény, a cukkini, a sütőtök és a főzőtök rokona.

Miért egészséges?

  • A patisszon igen gazdag vitaminokban, ezért remek forrása az A- és a C-vitaminnak.
  • Gazdag ásványi anyagokban, különösen jó magnézium - és káliumforrás.
  •  Magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést és a bélrendszer karbantartását.
  • Alacsony a kalória tartalma, emiatt tökéletes alapanyaga a súlykontrolláló diétáknak.

elements.envato.com

Hogyan használjuk fel?

Nagyon szapora zöldség a patisszon, viszont a magyarok igazából csak rántva ismerik és készítik. Így kicsit tanácstalan lesz az ember, amikor eljön a szezonja.

✓ A patisszon a többi tökféléhez hasonlóan enyhe ízű, ezért remekül variálható fűszerekkel.

✓  Készíthetjük hagyományos módon rántva, töltve, de pörköltként, raguként, párolva, stb is. Ilyenkor a 10 cm-nél nagyobb, idősebb termések is felhasználhatók, igaz, ebben az esetben a külső keményedő héjat már le kell hámozni és a magokat is el kell távolítani.

✓  Tehetjük nyersen salátába is:a nyers patisszont meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk vagy a zöldséghámozóval vékony szeleteket húzunk le belőle, és így adjuk a salátához.

✓ Ha savanyúságként tesszük el vagy fermentáljuk, a kisebb terméseket használjuk. Ezeket nem kell meghámozni, se kimagozni, a kocsányt és a száraz virágszirmot vágjuk le, mossuk meg a patisszont. Az egyik leggyönyörűbb fermentált zöldség az egészben savanyított minipatisszon!

elements.envato.com

Patisszon sütve, panír nélkül – 3 hozzávalóból 30 perc alatt

Sok munkát spórolunk magunknak, ha kisebb, zsenge, puha héjú darabokat veszünk vagy szedünk le, mert ezeket nem kell megtisztítani. Lehet őket egészben sütni, akár megtöltve is, de szeletelve is remekül működik a sütése.

  • 4 adag
  • 20 perc sütés, 10 perc elkészítés
  • sütés
  • vegán, mindenmentes

Hozzávalók:

  • 2 kisebb patisszon
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál jó olivaolaj

Elkészítés:

  • Kapcsold be a sütőt 200 fokra.
  • Most meg a patisszonokat, és először középen ketté, majd 2-3 cm széles szeletekre vágd.
  • Egy tepsiben tedd egymás mellé a szeleteket, és told a sütőbe.
  • Süsd 20 percig, közben egyszer fordítsd meg félúton.

Tipp: Ugyanígy süthetsz a sütőben répát, céklát, hónapos retket, pasztinákot, cikkekre vágott káposztát.Tálald valamilyen szósszal.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!