Erre jó napi 1 kanál olívaolaj

Forrás: Marie Claire
Több mint 55 millió ember szenved a demencia valamelyik típusától az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Az időskori szellemi hanyatlás leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ez áll az esetek 60-70 százalékának hátterében. A demencia ma a hetedik leggyakoribb halálok világszerte.

Az agyunkra többféle veszély is leselkedik, amerikai kutatók ugyanakkor azt vizsgálták, mi védheti meg ezt a létfontosságú szervünket. Felfedezték, hogy az olívaolaj az egyik legjobb fegyver lehet a demencia ellen. 

A rendszeres olívaolaj-fogyasztók között kevesebben szenvednek demenciában

Több mint 90 ezer amerikai ember adatait elemezték a kutatók az elmúlt harminc évből. Az adatokból kirajzolódott, hogy akik egy fél evőkanálnál több olívaolajat fogyasztottak minden nap, azok 28 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg demenciával összefüggő okokból. 

elements.envato.com

Akik a leggyakrabban használt zsírok helyett ugyanakkora mennyiségben olívaolajat használtak és fogyasztottak inkább, azoknál 8-14 százalékkal volt kisebb a halálozás kockázata demencia miatt.

„Hangsúlyosabban kellene a táplálkozási irányelvek között említeni a növényi olajok, így az olívaolaj fogyasztását az állati zsírok helyett – mutatott rá Dr. Anne-Julie Tessier, a Harvard Chan Közegészségügyi Iskolájának professzora, a tanulmány egyik szerzője.

A margarin helyett is az olívaolaj fogyasztását kellene szorgalmazni. Ez jelentősen csökkentené a demencia miatti halálozás kockázatát.”

Miért olyan hatásos az olívaolaj demencia ellen?

Ami a legfurcsább volt a vizsgálatban, hogy az olívaolaj demencia miatti halálozást csökkentő hatása nem kapcsolódott az étrend minőségéhez. A kutatók szerint kijelenthető tehát, hogy az olívaolajban található növényi hatóanyagok azok, amik megvédik az agyunkat a szellemi hanyatlástól és annak következményeitől.

elements.envato.com

„Az olívaolaj 80 százalékban omega-9 zsírsavat tartalmaz, és kevesebb omega-3-at, így ha innen nézzük, ettől még nem lesz egészséges. Viszont ennek az olajnak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma és olyan növényi hatóanyagokat, úgynevezett tokoferolokat és E-vitamint tartalmaz, ami megvédheti az agyunkat” – magyarázta a professzor.

„A vér-agy gátra gyakorolt jótékony hatásai miatt lehet különösen fontos a demencia megelőzésére is az olívaolaj. De az is valószínű, hogy a szív- és érrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásai indirekt módon érvényesülnek az agy egészségének megőrzésében is” – tette hozzá Tessier.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!