Erre jó napi 1 kanál olívaolaj
Az agyunkra többféle veszély is leselkedik, amerikai kutatók ugyanakkor azt vizsgálták, mi védheti meg ezt a létfontosságú szervünket. Felfedezték, hogy az olívaolaj az egyik legjobb fegyver lehet a demencia ellen.
A rendszeres olívaolaj-fogyasztók között kevesebben szenvednek demenciában
Több mint 90 ezer amerikai ember adatait elemezték a kutatók az elmúlt harminc évből. Az adatokból kirajzolódott, hogy akik egy fél evőkanálnál több olívaolajat fogyasztottak minden nap, azok 28 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg demenciával összefüggő okokból.
Akik a leggyakrabban használt zsírok helyett ugyanakkora mennyiségben olívaolajat használtak és fogyasztottak inkább, azoknál 8-14 százalékkal volt kisebb a halálozás kockázata demencia miatt.
„Hangsúlyosabban kellene a táplálkozási irányelvek között említeni a növényi olajok, így az olívaolaj fogyasztását az állati zsírok helyett – mutatott rá Dr. Anne-Julie Tessier, a Harvard Chan Közegészségügyi Iskolájának professzora, a tanulmány egyik szerzője.
A margarin helyett is az olívaolaj fogyasztását kellene szorgalmazni. Ez jelentősen csökkentené a demencia miatti halálozás kockázatát.”
Miért olyan hatásos az olívaolaj demencia ellen?
Ami a legfurcsább volt a vizsgálatban, hogy az olívaolaj demencia miatti halálozást csökkentő hatása nem kapcsolódott az étrend minőségéhez. A kutatók szerint kijelenthető tehát, hogy az olívaolajban található növényi hatóanyagok azok, amik megvédik az agyunkat a szellemi hanyatlástól és annak következményeitől.
„Az olívaolaj 80 százalékban omega-9 zsírsavat tartalmaz, és kevesebb omega-3-at, így ha innen nézzük, ettől még nem lesz egészséges. Viszont ennek az olajnak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma és olyan növényi hatóanyagokat, úgynevezett tokoferolokat és E-vitamint tartalmaz, ami megvédheti az agyunkat” – magyarázta a professzor.
„A vér-agy gátra gyakorolt jótékony hatásai miatt lehet különösen fontos a demencia megelőzésére is az olívaolaj. De az is valószínű, hogy a szív- és érrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásai indirekt módon érvényesülnek az agy egészségének megőrzésében is” – tette hozzá Tessier.
Borítókép: elements.envato.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!